Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nincs bocsánat

Nem tudom, mit látott szülei szemében, s hogy megrettent-e attól, amit látott.
Nem tudom, ki mit lát, ha aprócska gyermeke szemébe néz, de hogy egy gyermeki szempárban benne lakik valami belőlünk időközben kiveszett világ, az felüláll minden vitán. A tágra nyílt gyerekszemben benne van a végtelen bizalom és a rajongás, benne tükröződik a bűntelen, ártatlan, hótiszta lélek. Megannyi mosoly és rácsodálkozás, a szeretet tengernyi rezdülése. A felfedezés boldogsága. A hozzánk tartozni akarás leplezetlen, szűnni nem akaró vágya, bája. „Ők az élet önmaga iránti vágyakozásának fiai és leányai."

Nem tudom, ki mit érez, amikor átöleli a gyermeke, hogy árad-e felé másból annyi tisztaság, romlatlan jóság, érdek nélküli rajongás, kimondatlan hála. Nem tudom, ki mit gondol, amikor gyermekét nevetni, sírni látja, amikor átöleli a nyakát, belé kapaszkodik, mintha elengedni sohasem akarná, s miközben segítségre vár is, gyógyít, erősít végtelen bizalmával. Vagy amikor visszanéz ránk, és csak a legjobbat látja bennünk töretlen hittel. A tökéletest, a megbízhatót, az erőst, az igazságost, a minden kérdésre válaszolni tudót, az eszményit, aki soha nem okoz majd neki csalódást. Olyannak lát bennünket, amilyenek felnőttként sohasem voltunk és már nem is lehetünk talán. Mert a kisgyermekben még több van az égből, mint a földből, és bár ők is a jelenben élnek, a jövő lakik bennük, nem a múlt.

De nem vagyunk egyformák. Van, aki túl minden adhatón, gyermeke szeretetéért fákhoz, csillagokhoz, kövekhez is fohászkodik, és van, aki hagyja éhen halni...

Nem tudom, mit érez egy tizenkilenc hónapos kisgyerek, akinek van anyja, apja, és egy már-már palotában négy és fél kilósan éhen kell halnia. Nem tudom, mennyit és mióta szenvedett, amikor egyszer csak feladta, kiszáradt és a keringése végleg összeomlott. Amikor már nem akart élni többé. Nem tudom, tudta-e, hogy más gyermekek nem így élnek, hogy nem ez az élet. Nem tudom, milyen másfél éve volt és nem tudom azt sem, ő mit látott szülei szemében, s hogy megrettent-e attól, amit látott.

Nem tudom, hogy pontos-e a rendőrségi gyanú, a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, és azt sem, megfelelő büntetés-e egy ilyen tettért 10–20 évnyi vagy akár életfogytiglan tartó börtön.
Egyet tudok csupán. Erre nincs bocsánat.

Se itt a földön, sem odafönn.

Olvasóink írták

 • 4. Hyppolit 2013. április 25. 09:09
  „Jó ilyen írásokat olvasni, szomorú, hogy egy szörnyű haláleset áll a fókuszban..Az ember bele sem tud gondolni annak a csöppnyi emberkének a szenvedésébe.Ilyet állat sem tesz a kicsinyével. Sajnos az is tény, hogy a házban a szülőkön kívül többen is laktak és tudtak a helyzetről, így remélhetőleg mindenkit kellően felelősségre fognak vonni...”
 • 3. dsj 2013. április 23. 20:51
  „Ajánlom gyermekszeretet ügyében Tony Parsons Apa és fia c. könyvét. Így is lehet!”
 • 2. Jimmybátyó 2013. április 23. 14:52
  „<moderálva>”
 • 1. Gfranzi 2013. április 23. 14:27
  „Mélységesen egyetértek a szerzővel! Az utolsó fél sort leszámítva! Odafönn még erre is van bocsánat- persze, ha kérik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pápai bónusz

Ferenc úgy cselekszik, ahogy beszél – ritka erényt gyakorol tehát. Tovább olvasom