Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nincs bocsánat

Kedves Emma, ezúton üzenem, szerintem azért, mert felelősen gazdálkodtak, nem kell bocsánatot kérnie senkitől.
Az ötezer fő alatti településeket még ebben az évben konszolidálni fogja az állam. Vagyis átveszi az adósságukat: ezt jelentette be tegnap Tállai András államtitkár. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell intézkednie, hogy december 28-ig a pénzintézetekhez eljussanak a források.

Kiszámoltam: a tavaly év végi állapotok szerint a megyében ez 3,7 milliárd forintnyi hitel átvállalását jelenti: hangsúlyozom, csak az ötezer fő alatti települések számára. Sopron adóssága ugyanis ennek többszöröse, s (akárcsak Győr vagy éppen Mosonmagyaróvár) ők is reménykedhetnek: náluk vélhetően az adósság 40 százalékát viszi el az állam.

Dörzsölhetik most a tenyerüket Fertődön, ahol közel egymilliárd forintnyi tehertől szabadulhatnak meg, de örömködhetnek a megye több pontjának hivatalaiban is. Bosszús lehetne viszont a megye másik fele, például a máriakálnokiak, polgármesterük szerint „úgy látszik, bocsánatot kell kérnem a máriakálnokiaktól, hogy nem adósítottuk el a települést".

Kedves Emma, ezúton üzenem, szerintem azért, mert felelősen gazdálkodtak, nem kell bocsánatot kérnie senkitől. Annál is inkább, mert a kormány hallgatott a takarékos falvak panaszos szavára. Azon önkormányzatok számára, amelyeknek nincs adósságuk, külön fejlesztésre vonatkozó pályázatokat szeretnének kiírni, másrészt önrész nélkül vagy csökkentett önrész nélkül tudnak majd pályázni egyes beruházásokra.

Lakáshitelesként azokat a testületeket is megértem, akik ésszerű fejlesztésekbe vágtak bele településük érdekében – hitelből.

Hangsúlyozom, ésszerű beruházásokba kezdtek: azoktól ugyanis sajnálom az állami átvállalást, akik nyakló nélkül halmozták az adósságot, arra bazírozva, hogy majd „úgyis megment bennünket az állam". Emlékszem, először 2006-ban mondta ki egy szigetközi kisközség vezetője, hogy „optimistának kell lenni, én még csődbe ment önkormányzatról nem hallottam". Ezzel arra utalt, hogy az állam úgysem hagyja, hogy valamelyik önkormányzat elússzon a hitelben.

Azzal viszont nem értek egyet, amit Kósa Lajos mondott, miszerint ha az adósságot az állam fizeti ki, az a bankoknak „talált pénz". Éppen ezért egyezkedne velük (kereskedőnyelven szólva) arról, hogy „mennyit engednek el a feléből". Ha én nem tudnám fizetni a bankhitelemet, akkor sem hivatkoznék az ügyintézőnél arra, hogy innentől ha valamennyit fizetek is, az a pénzintézetnek úgyis talált pénz, úgyhogy havi 100 helyett csak 70 ezret óhajtok törleszteni. A különbözetet (és a békát) meg nyeljék le.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. december 01. 20:19
    „Mi itt a probléma? Ez az unortodox gazdaságpolitika egyik újabb dicső példája! Az, hogy Milton Friedman, Harsányi János, Leonyid V. Kantorovics, Paul Samuelson és a többi Nobel emlékdíjas közgazdász ilyesmit továbbá matolcsy/orbán hasonló mutatványait elképzelni sem tudta, az az ő bajuk. Nem is lehetnének ma Magyarországon pénzügyérek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem és igen

"Eddig nagykorúvá válásom óta minden alkalommal éltem választójogommal, és ezek után is élni fogok." Tovább olvasom