Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Nézőpont kérdése

A kormány csütörtökön megmentett hatezer munkahelyet. ...nem gondoltam végig, hogy az eddigi szolgáltatónak ki (és persze kinek az adójából) fizeti az egymilliárdnál nagyobb tartozást.


„Pozitív kicsengés" – mormoltam magamban többször is a héten e jegyzetírás kapcsán. Ismételgettem mindezt azért, mert nem egy idős olvasó kérte, reményt adjunk neki, szeretne gyakrabban örülni sikereknek, erőt meríteni történetekből, büszke magyarnak lenni, mint például Gyurta Dániel nemes gesztusa után volt.

A lelkesedést vagy nyolc felháborodott olvasói telefon lohasztotta le: a földhasználati bejelentési kötelezettség, s főleg a fizetendő hatezer forint okán háborogtak. Kisnyugdíjasok, középkorú gazdák „szégyen-gyalázatot" emlegettek, mert nyilvántartott kis kertjüket vagy szántójukat be kell jelenteniük, s fizetniük utána.

Elhessegettem a gondolatot, hogy a földhivatal egyébként irigyelt „takarnetes" nyilvántartásából hiányzik a földhasználó állampolgársága, s azért kell a bejelentés, hogy a miniszter asztalán a zsebszerződések kapcsán látható legyen, magyar vagy külföldi szántja-e a Vas vagy a Győr-Moson-Sopron megyei földeket. Nem számolgattam azt sem, hogy mi kerül ezen hatezer forintba: úgy döntöttem, örülök inkább, hogy a zsebszerződések ezáltal könnyebben kiszűrhetők lesznek.

Elégedetten konstatáltam, hogy a kormány csütörtökön megmentett hatezer munkahelyet azzal, hogy a „vörösiszapos" Mal Zrt.-nél a Magyar Villamos Művek Zrt. átvette az áramszolgáltatást. Nem gondoltam végig, hogy az eddigi szolgáltatónak ki (és persze kinek az adójából) fizeti az egymilliárdnál nagyobb tartozásukat.

Akkor sem keseredtem el, amikor kiderült, hogy az IMF felfüggesztette a tárgyalásokat hazánkkal, mert mi a készenléti helyett csak elővigyázatossági megállapodást akartunk kötni. Ez azt jelenti, hogy gazdaságunk továbbra is kibírja ennek hiányát, hisz az egyezséget már hosszú ideje csak lebegtetik, mégsem omlottunk össze. Igaz, a hitelező bankom értesített – vélhetően a forint gyengülése miatt –, hogy vigyek be neki még hatezer forintot, de nézzük a jó oldalát, fél éve meg 20 ezres ráfizetést kértek. Most még olcsón megúsztam.

Várom a gáz- és villanyszámlát, a februári csekken már érezni lehet a 10 százalékos díjtételcsökkenést: a kettő együtt körülbelül hatezer forintos megtakarítást jelent. Hogy mire költöm? Leadom a banknak, érezzék, hogy pozitívan állok az ügyünkhöz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország 39.

Szépek leszünk és erősek, mint az új Mercedes, de azért lássuk be, nem minden járműben van extra… Tovább olvasom