Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Népstadion

Így maradt az örök csonkaságunk, félbemaradtságunk jelképének a félkaréj.
A héten megjelent egy impozáns videó az újratervezett Népstadionról. Csupa ötlet, szellem, kreativitás árad a látványtervből. Mindez persze egyelőre merő virtualitás, a képzelet szüleménye, mégis a jelen magyar lét szimbólumát vélem belőle kiolvasni. Meg azt is, hogy mára mi maradt az egykori Orbán Viktorból. A válasz valahol tizenöt évvel ezelőttről adható meg. Akkoriban kezdték tervezni a Millenárison az „Álmok álmodói" című kiállítást, benne a világhírre jutott magyarokkal, akik azonban szinte mind külföldön lehettek csak elismerten zseniálissá. A most triplázó miniszterelnök ebben talán nem változott: megmaradt a magyar álmok álmodójának.

Ilyenféle álomnak indult a Népstadion is. A szörnyű háború után nagyapáink, apáink elképesztő dinamizmussal vetették bele magukat a felépítésébe. Talicskázták bele a betont éjjel-nappal. Persze a monumentális szerkezet megsüllyedt, s így maradt az örök csonkaságunk, félbemaradtságunk jelképének a félkaréj. Azért átélhettünk benne nagy sikereket is, meg még nagyobb kudarcokat.

Aztán kevesebb lett a siker, s a felső karéjt is lezárták. Elnevezték viszont a stadiont Puskásról, a magyar zsenialitás megtestesítőjéről, aki ugye Madridban lett világhírűvé. Sőt, Puskás mára annyira divatba jött, hogy ő is bekerült az orbáni panoptikumban az álmok álmodói közé.

Az új Népstadion látványterve egy újabb álom megtestesülésével kecsegtet. Nem kezdek én most itt Patyomkin-faluzásba, meg demagóg százmilliárdos ötletelésbe arról, hogy mi minden kellene helyette. Inkább szolidan reménykedem, hogy egyszer mégis megvalósul. No nem is annyira az új Népstadion, hanem az eddig mindig csak torzóban maradt félkaréjos összmagyar álmunk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek az igaza

Rengeteg időt, energiát és költséget spórolhattak volna meg, ha nem várnak hat szakértő véleményére. Tovább olvasom