Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Nemzeti vegyesbolt

Ezennel javasolnám a T. Háznak, hogy ne álljon meg félúton, hadd nyíljanak meg júliusban az első nemzeti vegyesboltok.
„Én önmagában valóban nem vagyok híve annak, hogy valaki rokonait üzletrészhez juttatja, vagy visszaél esetleg egy olyan pozícióval, amelynek révén üzletrészhez juttathatja. De olyan esetben, amikor hivatali visszaélés vagy akár korrupció valósul meg, akkor élni kell a büntetőjog adta eszközökkel. Aki ilyen információról tud, az tegyen feljelentést, s akkor ki kell vizsgálni ezeket az eseteket" – így hangzik a szó szerinti idézet Navracsics Tibor a Hír TV-n tegnap elhangzott nyilatkozatából. Ezzel az igazságügyi miniszter a legkeményebb kormányzati megnyilatkozást produkálta trafikügyben az- óta, hogy áprilisban kihirdették az első pályázati kör eredményét. Elemző legyen persze a talpán, aki a két mondatból megállapítja, végül lesz-e bármilyen vizsgálat, de legalább az érezhető belőle, hogy a kabinet is egyre kínosabbnak érzi, mi minden derült ki a leendő nemzeti dohányboltok kapcsán az elmúlt hetekben.

Az persze csak a botrány egyik része, hogy a Fidesz és holdudvarának tagjai, hozzátartozóik meglehetősen felülreprezentáltak a nyertesek között, s az eddig előkerült adatok szerint ha máshol nem is, de Szekszárdon és Hajdúszoboszlón politikusoknak is lehetett ráhatásuk, kik kaphatják meg a trafikok koncessziós jogát. Az indok, hogy „ne a szocik nyerjenek", demokráciában értelmezhetetlen, ráadásul álságos, mert azt a benyomást kelti, mintha ez a piac MSZP-s biznisz lett volna. Ehhez képest a dohánykereskedelem eddig döntő részben kisboltokban zajlott, amelyek működtetői között nyilván voltak bal- és jobboldali érzelműek is, de leginkább sehova sem tartozók. Úgy tűnik, ezt a hibát manapság egyre kevésbé szabad elkövetni.

A skandalumnak van másik oldala is. Már az nonszensz, hogy a február 22-i beadási határidő előtt egy nappal jelent meg a Magyar Közlönyben a törvénymódosítás, amely szerint a nemzeti dohányboltok szeszes italt, üdítőt, ásványvizet, energiaitalt, kávét, szerencsejátékot és újságot is kínálhatnak. Ennél is elképesztőbb azonban, hogy miután pályázatában minden induló beadta a nagyjából 3,5 százalékos cigarettaárrés alapján kalkulált üzleti tervét – amire a maximális 120 pont felét lehetett megkapni –, most a haszonkulcsot 10–12 százalékra akarják emelni. A különbség érzékeltetésére: egy 1200 lelkes faluban nagyjából 1000 felnőtt él, bő harmaduk, tehát 350 dohányos. Fejenként napi egy doboz, 800 forintos füstölnivaló vásárlásával számolva az alacsonyabb árrés esetén havi szűk 300 ezer, 10 százalékosnál viszont már 840 ezer forint marad meg; ebből kell kifizetni a nem kevés költséget. Sok vállalkozó gondolhatta, hogy a régi feltételekkel nem érdemes belevágni az üzletbe, de akik megérezték vagy bennfentes információval bírva tudták, mi fog változni, pályáztak.

És akkor még arról szót sem ejtettünk, hogy az Országgyűlés hétfői döntése szerint a trafikokban jégkrémet és fagyit is lehet majd venni. Ezennel javasolnám a T. Háznak, hogy ne álljon meg félúton, terjessze ki az árusítható termékek körét az élelmiszerekre is, hadd nyíljanak meg júliusban az első nemzeti vegyesboltok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyszombat

A szó átvitt értelmében is az idei volt a legjobb győri csapat. Tovább olvasom