Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Nem biztonságos

Ha tetteim és a hozzáállásom logikus következményeként történnek velem a dolgok, megvan az esélyem arra, hogy elégedett legyek az életemmel.


Furcsa érzés kerített a hatalmába, amikor egy kedves ismerősöm minapi élményét hallgattam. A magyar egészségügy állapotát mutató rémtörténetekkel tele a szerkesztőség padlása, ezért nem is részletezném, a lényeg, hogy miután a műtétre előjegyzett kamasz lány édesanyjával együtt behurcolkodott a kórházba, többórányi várakoztatás és ide-oda küldözgetés után arrogáns hangnemben közölte vele az ügyeletes, hogy a műtét szervezési probléma miatt elmarad – majd másnap elvégzik. Talán. Ezen persze (sajnos) már nem szabad meglepődni, de most először fogalmazódott meg bennem az, amit az ilyen – és messze nem csak az egészségügyet érintő – történetek hallatán némi gyomorszorítás kíséretében érzek. Az, hogy a világ már nem biztonságos hely többé.

A pszichológusok szerint az ember elégedettsége és biztonságérzete nagyrészt attól függ, mennyire tudja kontroll alatt tartani az életét. Ha befolyással vagyok a sorsomra, ha a tetteim és a hozzáállásom logikus következményeként történnek velem a dolgok – jók és rosszak egyaránt –, megvan az esélyem arra, hogy elégedett legyek az életemmel.

Ott, ahol az ember azért fohászkodik, hogy csak be ne kelljen kerülnie az állami egészségügy rendszerébe, ahol azért izgul, hogy a gyerekének lesz-e esélye kifogni egy, az állásáért és a stressztől éppen nem remegő pedagógust, erre nincs esély. Ahol ide-oda hányják hangzatos kampányjelszavakat pufogtatva, a hatalom úgy dobálózik emberi sorsokkal, mintha semmi se lenne drága, és kivagyian ugrik neki annak az Európának, amelyhez a magyarok többsége igenis tartozni szeretne, ez nem lehetséges. Abban az országban, ahol a mindennapi élet kereteit ad hoc jelleggel tologatják, ahol tollvonással szüntetnek meg emberi egzisztenciákat és lehetetlenítenek el családokat, ahol két hét leforgása alatt veszik el egy generáció magánnyugdíj-megtakarítását, ott nem

biztonságos élni többé. Megszűntek a sarokkövek, a biztos keretek.
A kontrollból egyre inkább az marad, hogy ha az ember hazamegy és magára csukja az ajtót, a saját kis mikroklímájában igyekszik megteremteni azt a biztonságot, aminek egy normálisan működő országban tovább kellene tartania a küszöbnél. Azt az érzést, hogy rajtam is múlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Casting

Viszonylag egyszerű párbeszédeket kell eljátszani, a szöveget ott, a helyszínen kapják meg a film… Tovább olvasom