Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Nekilóduló fantázia

Egy egész ország gondolhat jóleső érzéssel Állam bácsi gondoskodására: januártól központilag tíz százalékkal csökkentik a gáz és a villamos áram árát. Sőt, olyan híreket is hallani, hogy esetleg a távhő tarifája is belefér e karitatív színezetű megmozdulásba.

Kérem, legyünk őszinték, bizony nem ehhez vagyunk szokva. Évtizedeken át a politikusok – vagy a tudás, vagy a hit erejében bízva – váltig állították, „a jövő évben már könnyebb lesz". Persze az esztendők során rendre kiderült, vagy a tudás hiányzott a megvalósuláshoz, vagy a hit nem volt elegendő a beteljesüléshez.

De most, most végre új távlatok nyílnak előttünk. A sárgacsekk-adó, a tranzakció-illeték és a nagy közös büdzsét gazdagító, különféle furfangos pénz-előteremtési varázslások ellenére lám, ami a rezsit illeti, könnyebben fogunk élni – lelkendezhetnénk. Ám akaratlanul előtör a szkepszis, és kutakodni kezd az ember: hol van a gázos és a villanyos dologban a csavar? Mintha 220 voltos áram rázna meg bennünket, oly erővel vetődik fel a kérdés: a sok milliárdos államháztartási hiány és a gazdasági visszaesés közepette ugyan miért, és legfőképpen hogyan akarnak ilyen teljes gázzal kegyet gyakorolni rajtunk, ráadásul kivétel nélkül a nemzet összes háztartásán? Hivatalos közlés szerint ugyanis novemberben a központi költségvetés 10,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 23,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 0,4 milliárd forintos deficittel zártak.

Ezek után nekilódulhat a fantáziánk: ennyi erővel mennyi mindennek csökkenthetnék az árát központilag? Valóban csak egy kis jóakaratra lenne szükség mindehhez? Kötve hisszük, mert szembesülünk a tényszerű megállapítással: az élet nem kívánságműsor.
Még akkor sem, ha most jön a Jézuska...

Olvasóink írták

 • 1. tradermike 2012. december 13. 09:12
  „A megfejtés egyszerű, csak kövessük a FIDESZ logikáját!
  Ma: a gáz és a villany ára 10 százalékkal csökken.
  Holnap: a gáz ára átlagosan 6,5 százalékkal csökken, de csak a lakcímkártyával rendelkező hajléktalanoknak.
  Holnapután: a gáz és a villany ára 11%-kal, a távfűtés 6,5%-kal drágul. Mindenkinek.
  Megvédjük a rezsiköltségeket! (C)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulj, tinó

Tovább olvasom