Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Négy kilométer

Ez Győr-Moson-Sopron megye, az ország egyik legfejlettebb régiója?

Ausztriába, az egyik határközeli kistelepülésre vitt az utam a minap. Szép tavaszias idő volt. Jólesett szippantani a friss levegőből. Ahogy végignéztem a falun, minden tiszta volt és rendezett. Azon gondolkodtam, vajon nálunk miért nem ilyen az összkép? Az emberek többsége itt is szorgalmas, igényes. A nyugati határszélen mindenképp. De hiába az igyekezet, ha az utak lehangoló látványt nyújtanak. Töredezettek, kátyúsak, sárosak.

Ránézek a mai újság címlapfotójára és sírni van kedvem. Ez Európa? Ez Magyarország? Ez Győr-Moson-Sopron megye, az ország egyik legfejlettebb régiója? A Nyugat kapuja? A választások előtt új beruházásokat, felújításokat ígértek a politikusok. Azt mondták, egyszerűsítik a közbeszerzéseket, csökkentik a bürokráciát. A Közút ter-
veiben több megyei útszakasz rendbetétele, újraaszfaltozása is szerepelt. Ehhez képest most azt nyilatkozzák, térségünkben idén négy kilométer hosszú aszfaltcsíkra juthat pénz, mert eredménytelen volt a korábban kiírt közbeszerzés. Döbbenet. Mint ahogy az is, hogy az M85-ös főút Csorna–Sopron–országhatár közötti szakaszának munkálatai még mindig nem kezdődtek el. Pedig a kétszer kétsávos út átadását 2018-ra ígérték. Kérdéseinkre nagyjából annyi választ kapunk, hogy folynak az előkészületek, készülnek a tervek, hatástanulmányok. De hogy mikor vonul fel az első munkagép, azt megjósolni sem meri senki.

Visszatérve Ausztriára. Úgy gondolom, ott tavaszonként nem lapogatják a kátyúkat, hanem alapoznak és aszfaltoznak. Ez az egyik különbség. Ők száz évre építik az utat, nem egy szezonra, vagy egy választási ciklusra. Az a kivitelező pedig, aki egyszer pocsék munkát végez, több megbízatást biztosan nem kap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Függetlenség

Az akkori politikusok felismerték a realitásokat. Tovább olvasom