Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

˝Monnyon le˝

Azt gondolom, Gyurcsány Ferenc ezúttal is rosszul méri föl az erőviszonyokat.
Egy korábbi miniszterelnök mondta nekem egyszer fiatal utódairól, hogy ezek az urak ha reggel felébrednek, s nem jut eszükbe semmi, igen rosszul érzik magukat. Addig töprengenek, még aznapra is kitalálnak valamit. A héten Gyurcsány Ferencnek például az jutott az eszébe, amit korábban neki szoktak kiabálni, hogy ugyebár „monnyon le". Mármint az MSZP listás országgyűlési képviselői adják vissza mandátumukat. Ezt hivatalosan a szocialisták Demokratikus Koalíció Platformja javasolta, ám mivel eddig is kisebbségben voltak a párton belül, hát ezúttal se csodálkozhatunk, hogy a frakció elengedte a füle mellett ezt a felszólítást. Sőt, Mesterházy elnök korábban tapasztalt óvatoskodását félretéve sietett hozzátenni: ha Gyurcsányék menni akarnak a pártból, hát tegyék, csak minél gyorsabban.

Gyurcsány Ferencnek mióta a nagypolitikába került, tényleg szinte mindennap eszébe jutott egy ötlet. Nagy garral beharangozott kormányzati programok fűződnek a nevéhez, csak ezek egyikére sem emlékezik már senki, merthogy nem is valósult meg egyik sem. Mára neve, mint politikai márka erősen megszeplősödött, a karaktergyilkosság bevégeztetett. (Hacsak mártírt nem fabrikálnak belőle. Október 3-án az ügyészségre várják, kihallgatandó.)

Ám Gyurcsány Ferenc – noha a baloldal talán legtehetségesebb alakja volt – a legnagyobb hibát azzal követte el, hogy rendre rosszul mérte föl az MSZP-n belüli erőviszonyokat, s a vörösök nagy öregjeibe tört bele a bicskája. Ennek volt egyenes következménye az őszödölés. Aztán a párt talpasai is szembefordultak vele, mert az ő nyakába varrták a 2006-os helyhatósági kudarcot s a tavalyi teljes padlófogásukat is. (Ne feledjük, a pártpolitika kenyérkérdés is mifelénk.)

Gyurcsány most azzal érvel, tiszta lap kell a pártban, mert a Fidesz erodálódása közben jottányit sem nőtt az MSZP támogatottsága. A héten huszonkét pontos kiáltványt is megfogalmazott a köztársaság és a demokrácia védelmében, „Orbán rendszerének leváltásával". Sőt, csütörtökön a Facebookon már fél év múlvára új választásokat is vizionált.

Azt gondolom, Gyurcsány Ferenc ezúttal is rosszul méri föl az erőviszonyokat. Ha megszületik is végül egy ütőképes bal-közép-liberális-zöld-nemzeti szabadelvű blokk a Fidesszel szemben, annak nem ő lesz a vezére. Megkockáztatom, nem is a mai állapotaiba, belharcaiba, identitásválságába belesavanyodott-avasodott Magyar Szocialista Párt. A társadalom rezdüléseivel koherens közpolitika nagy, örvénylő áramlás, visszafelé nem szokott folyni.

Olvasóink írták

 • 2. pancser 2011. szeptember 27. 17:13
  „Nem így látom! Gyurcsányt szerintem az MSZP betokosodott és haszonleső vezetői pajzsként használták, ennyi volt a szerepe. Ezekkel az alakokkal nem tudott mit kezdeni. Amikor az igazságot a szemükbe vágta lásd: öszödi beszéd, ezt nem követte az oly szükséges tisztulás. Ott hibázott nagyot Fletó amikor győzelemre vitte őket 2006-ban. gondolom ezt már nagyon megbánta. Ha akkor nem harcol és nem kendőzi el a dolgokat az MSZP bukik. A 4 év elegendő lett volna, ok is lett volna rá a tisztulásra, megújulásra, nem lettek volna korrupciós botrányok sem. Bizony Gyurcsány egy naiv kisfiú volt egy rossz társaság élén. az öszödi beszéd, lehet, hogy az ő hosszú távú céljait szolgálja majd, ha ki tud bújni a tudatos hazudozás terhe alól. Alapjában véve Öszödön tisztán látta a helyzetet, de a beszéd alapján nem csak akkor. Jó képesságű ember, egyáltalán nem biztos, hogy nem tud egy ütőképes pártot szervezni. 2014-re már komoly párja lehet, 2018-ban győzhetnek is.”
 • 1. sharapova2008 2011. szeptember 26. 18:01
  „Gyurcsány teljes mértékben felelős az MSZP 2010.évi megsemmisítő vereségéért,pártelnöki és miniszterelnöki alkalmatlansága számos alkalommal bebizonyosodott.Pártelnökként,
  1. Megtagadta teljes egészében Kádárt és korszakát,teljesen alaptalanul Nagy Imrét helyezte elébe,holott a két politikust semmilyen alapon nem lehet összehasonlítani,az emberek a Kádár ,és nem a Nagy Imre korszakra emlékeztek nosztalgiával:amelyik párt pedig ha megtagadja elődjeit,még ha azok hibáztak is,vagy bűnöket is elkövettek,halálra van ítélve!
  2. Föladta a szocialista értékrendet és a neoliberalizmus egyik bajnokává lépett elő
  Ezek miatt hagyták cserben az MSZP-t régebbi,hűséges választói
  Miniszterelnökként,
  1. Puhánynak bizonyult, korszaka alatt zajlott le a Fidesz puccskísérlete,a Magyar Gárda,a Szebb Jövőért és más hasonló náci szervezetek megerősödése,a Jobbik megizmosodása
  2. Ahogy a cikk is írja:naponkénti ötleteléseiből soha,semmi nem valósult meg
  3. Nem volt képes a válságkezelésre sem,ezt is Bajnainak kellett megoldani!
  Viselkedésével hozzájárult a baloldal haldoklásához és az Orbán-banda ölébe pottyantotta a hatalmat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elzárt terület

Tovább olvasom