Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Mismás

Erős állítás, hogy „több európai országban hasonló rendszer működik", amennyiben igaz volna.
Ugyan a puszta ötlet még el sem kezdett gondolkodni azon, adjon-e esélyt önmagának arra, hogy felbukkanjon szegény magyar parlament fejében, a múlt pénteken Orbán Viktor és Kósa Lajos kinyilatkoztatásával tulajdonképpen eldőlt: 2014-ben csak azok szavazhatnak, akik jó előre feliratkoznak egy listára. Na mármost a magyar választási rendszert és kapcsolódó részeit több jellegzetessége miatt szokták bírálni az elmúlt két évtizedben, de a választói névjegyzék speciel nem volt köztük.

Számos szakértő – teljes joggal – kritizálta az elavult megoldást, hogy a jelölteknek ajánlószelvényeket kell gyűjteni indulásukhoz, ami a visszaélések melegágyának bizonyult, mint azt például a megindított és elhalt rendőrségi nyomozásokból sejteni lehet, valamint felhívást jelentett titkos-tiltott adatbázisok építésére. A módszer természetesen 2014-ben is maradni fog. A kampányfinanszírozás = korrupció képletet szintén sokan bizonyították már, hiszen jelöltenként egymillió forintból nem hozható ki a kampány, s ha így van, akkor a pártok kétes forrásokból, kétes ígéretekért cserébe szerzik meg a hiányzó summát. Persze ez sem fog érdemben változni. Emellett rengeteg kritika tárgyát képezte az aránytalanság, aminek révén 1990-ben a Magyar Demokrata Fórum 25 százaléknyi vokssal 42 százaléknyi, 1994-ben a Magyar Szocialista Párt 31 százalékkal 54 százaléknyi, 2010-ben a Fidesz 53 százalékkal kétharmadnyi mandátumhoz jutott a T. Házban. Az új szabályok – elsősorban az egyéni kerületek nagyobb aránya miatt – tovább torzítják majd a választói akaratot, ami egyébként nem különösebb baj, mert a választási rendszer ácsolóinak mindig dönteni kell, hogy az arányosságot vagy a kormányzóképességet preferálják, s ha az előbbit, úgy legalább nagyobb eséllyel lesz stabil országgyűlési hátországa a mindenkori kabinetnek.

Az előzetes regisztráció bevezetése azonban olyan mértékű átalakítása a választási építménynek, ami kimerítő magyarázatot és valamiféle pártok közötti konszenzust igényelne, ugyanis az elképzelést nehéz nem jogszűkítési kísérletként értékelni. Az eddigi lebonyolítási rend szerint az állam készítette el a választók névjegyzékét, amit a választás előtti néhány hétben a helyi választási irodák – tulajdonképpen a polgármesteri hivatalok – vezettek tovább az elköltözésekkel, halálozásokkal. Ezzel az égadta egy világon semmiféle gond nem volt a rendszerváltás óta. A kérdés így az, miért van szükség olyan új előírásra, ami szerint az állampolgároknak kellene felkeresniük a hivatalt, hogy jelezzék, két hónap múlva élni kívánnak szavazati jogukkal – ha amúgy egyértelmű, hogy ez a metódus drágább, jobban leterheli az apparátust és alacsonyabb részvételi arányhoz vezet.

Az eddigi érvek mismásolásnak tűnnek. Elhangzott, hogy a határon túli magyarok miatt mindenképpen változtatni kell az eddigi rendszeren – csakhogy abból, hogy a külföldön élőknek jelentkezniük kell a voksolásra (hiszen a magyar állam nem ismeri a címüket), még nem következik, hogy az itthon élőknek is ezt kell tenniük. Erős állítás, hogy „több európai országban hasonló rendszer működik", amennyiben igaz volna. Ezzel szemben még a szinte egyedüliként citált Franciaország is olyan megoldást alkalmaz, amelynek révén például a 2007-es elnökválasztáson a választópolgárok 90 százalékának nem volt semmilyen adminisztratív teendője.

A feliratkozás hatása minden bizonnyal az lesz, hogy nagyobb arányban járulnak az urnákhoz az elkötelezett, biztos szavazók, míg a bizonytalankodó százezrek, akik csak a kampány hatására, némi vacillálás után kerekednének fel, hoppon maradhatnak. Sokak szerint a Fidesz ezzel előnybe kerül, ami azonban korántsem biztos: a gazdaság lejtmenetét látva előfordulhat, hogy a választók mindinkább kiábrándulttá válnak, s nem kell nagy jóstehetség előre látni azt sem, hogy őket az ellenzék a demokrácia védelmére hivatkozva hívja majd csatába, értsd: kéri regisztrációra.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. augusztus 03. 17:55
    „Méghogy "mismás"! Ostoba, átlátszó kormányzati hazudozás, visszamaradott alattvalók kábítására!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röghöz kötötten

Tovább olvasom