Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Mint a vadkan

Az a többség, amely mindig életfogytiglant követel, igen nagyvonalú a presszóssal szemben.
A vadkanos gyilkosság miatt kiszabott életfogytiglannak fontosabb az üzenete, mint tíz ítéletnek együtt.

A presszós mindvégig jogos védelmi helyzetre hivatkozott és kétségem nincs egyébként afelől, hogy hitt is benne, vagyis súlyos zavar van a fejekben, és példát kell statuálni.

Nem azért, mintha a bíróság itt példát statuált volna, egyszerűen csak azt adta, amit a kettős emberölésekért máskor is szokott. De ezt nagyon nehéz lehet a 2042-ben szabaduló presszósnak és családjának megérteni, hiszen éppen akkortájt, 2012-ben beszélt itt mindenki összevissza jogos védelmi helyzetről, alkotmányos jogról, „megelőző önvédelemről", amivel kapcsolatban csak azt nem hallották meg sokan, hogy élet kioltására nem lehet alkalmas. Vagyis eljött a megelőzés kora, vegyünk csak önvédelmi lőfegyvert apunak és anyunak, anélkül nincs is meghitt családi fészek.
Ezt a levest kavarta még zavarosabbra egy évvel korábban a Debreceni Ítélőtábla – szerintem súlyos kárt okozó – határozata, amely megrovásra enyhítette a kerítésbe áramot vezető bácsi büntetését. S miközben percig sem volt kérdéses, hogy a belső kerítésbe vezetett, erős áram sem való másra, mint áramütés okozására, de így is csak azért kapott egyáltalán megrovást, mert ha máskor ilyet csinál, gondoljon arra, hogy eshet is az eső.

Csakhogy ettől az egész össznépi tudatzavartól még a támadásra adott válasz arányossága nem megy feledésbe, szépen is néznénk ki, ha közelről hátba lőhetnék, aki vasrudat tart a csomagtartóban, balhésnak ismerik és a társa – még meggyilkolása előtt – azt mondta, lesz nemulass, ha visszajönnek.

A zavarról árulkodnak az internetes hozzászólások is, mert az a többség, amely mindig életfogytiglant követel, igen nagyvonalú a presszóssal szemben, De miért? Mert ellenlábasai nem voltak finom emberek? Vagy mert rögtön az önvédelem mágiájával védte magát a vádlott, aki két fegyvertelen embert úgy lőtt agyon, hogy még a menekülésre sem adott esélyt?

Ez az ítélet most egyértelműen üzen legalább arról, hogy mi az, ami biztosan nem önvédelem. Gondoljunk csak bele, hogy annyi provokációt – mint ami a presszóst érte – Marian Cozma is megengedett magának, amikor a távozók után kiabált és megindult a nála jóval kisebb Sztojka felé a maga két méterével.

Nem, ha eléggé leegyszerűsítem, nincs itt semmiféle zavaros pont. Egy vadászpuska azt üzeni, hogy „vigyázz". Egy csőre töltött vadászpuska azt üzeni, hogy „menekülj". A mellbe csapódó golyó nem üzen semmit és a hátba fúródó golyó sem üzen semmit.

Olvasóink írták

  • 2. dsj 2013. október 29. 23:26
    „Attól tartok, az adott körben nehéz okosnak lenni, ezért én nem is okoskodnék.”
  • 1. tudorka 2013. október 29. 09:59
    „Szerintem a belső kerítésbe vezetett áram, ha az csak a telekhatáron lévő kerítés leküzdése esetén érhető más eset!
    A saját telkemen harapós kutyát is tarthatok, és aki árugrik a kerítésen az kutyatámadás áldozata lehet. A bácsi esetében pedig a kerítésen átugró "csengetni elfelejtő vendég" az elektronok támadásával találkozott.
    Természetesen az más eset, ha a telekhatáron lévő kerítésbe van áram vezetve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balul

Nyolc szónok is volt, s ők leginkább egymásnak mondták a magukét. Tovább olvasom