Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Mint a mesében

Csodákat értünk már el így is. Csoda, hogy még vagyunk.

Gyermekkorom meséi jutottak eszembe, amikben a szegény ember legkisebb fia fogta magát, s elment a nagyvilágba szerencsét próbálni.

Az anyja feltarisznyázta, készített neki hamuban sült pogácsát, hátha ahová megy, ott jobban szolgál neki a szerencse, s többre becsülik rátermettségét, szorgalmát.

S ami már nem mese: a statisztikai hivatal adatai szerint a rendszerváltoztatás óta a múlt év elejéig Magyarországról nagyjából 350 ezren kötöttek batyut a hátukra és cihelőd- tek neki a nagyvilágnak.

Nyolcvan százalékuk, ha nem is a legkisebb fiú, de 40 év alatti, minden harmadik diplomás. A helyzet egyre rosszabb, ma már az országot elhagyók közel négyötöde fiatal, számuk egyre nő, s csak minden tizedik gondolja úgy, hogy egyszer hazatér. Majdnem háromgyőrnyi ember. Majdnem győrnyi diplomás.

Ahhoz nem kell kutatónak lenni, hogy rájöjjünk, az ország búcsút mondott értelmisége és vele szellemi tőkéje jelentős részének, hogy nélkülük kevesebb adó és járulék érkezik az államkasszába, s hogy mindez a már most is hadilábon álló nyugdíjrendszerre egyetlen statisztika szerint sem lehet jó hatással. S végül, hogy a távozóknak édeskevés már a kósza politikusi ígéret, miszerint Magyarország hamarosan olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar térni.

A meséknél maradva ehhez csoda kellene. De ahogyan olvastam valahol, a ma emberéből lassan kiveszik a csodavárás képessége. A csodatévő – ha lenne ilyen – ügyes bűvésznek tűnne, és mert nem érdemes csodát tenni, nincsenek már csodák, sem csodatévők. Hacsak nem úgy értve, ahogy Sándor György „humoralista" mondta vagy 35 évvel ezelőtt: „Csodákat értünk már el így is. Csoda, hogy még vagyunk."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matek

A bácsai ügy után a jövőbeni referendumok kétségbe vonhatják az egész választási számlálósdi… Tovább olvasom