Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Minőségi csere

Amint úgy két hete e hasábokon jeleztem („Pretoriánusok"), Orbán Viktor logikája szerint csakis Áder János lehet Magyarország következő köztársasági elnöke. A jelzés azóta szinte bizonyossággá vált, miután a miniszter- és pártelnök személyi javaslatát a Fidesz-frakció ellenvetés nélkül fogadta el. A május 2-án délelőtt 10 órakor kezdődő országgyűlésbeli szavazás innentől formalitás csupán.

Az ellenzék persze prüszköl: Áder pártkatona (v. ö. Pretoriánusok), ő dolgozta ki a Fidesznek odahajló új választójogi törvényt. Na meg a nemzet egységének megtestesítése ugyebár. Az ellenvetések tényszerűek lehetnek ugyan, ám Áder János személyiségét ismerve mégis kijelenthető: általa minőségi csere történik a Sándor-palotában. Elődjét lemondása után bírálni már nem sportszerű, ezért az összehasonlítás ezúttal féloldalas lesz.

Áder következetesen jogtisztelő és demokráciapárti, lévén ezekbe nőtt bele. A rációban bízik, az érzelmeket a politika világából kizárja. Szívós, legendásan munkabíró, olykor a konokság határát is súrolva kitart álláspontja mellett. Emberi tisztességéhez kétség nem férhet. Visszatérése okán akár önfeláldozónak is tarthatjuk, hiszen amint azt egy csornai internetes portálnak elmondta, családjával, négy gyerekével mára új, biztonságos és barátságos életet tudtak Brüsszelben teremteni maguknak. Hazatérve most kezdhetnek mindent elölről.

Orbán Viktor „horgonyembernek" nevezte, miután bejelentette jelölését. A kormányfő ezt bizonyára arra értette, hogy Ádertől a húsvéti alkotmány kitartó védelmezését várja el. Én ennél egy kicsit többre is számítok: képességei és tekintélye okán még korlátozott jogkörei dacára is kiegyensúlyozó szerepet tölthet be e fülkeforradalomtól felbolydított hazában.

(Csak jelzem, egy konzervatív sohasem lehet revolúcióbarát.)
Érzelmek helyett érveket, vágyálmok helyett tényeket, gumiszabályok helyett a jog tiszteletét, megbélyegzés helyett a tetteket mérlegre vető ítéleteket remélek. Ezekre lenne most szüksége Magyarországnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hab a tortán

Tovább olvasom