Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Mindenkit hazavárnak

A balesetek megelőzése az alapoknál kezdődik, s nagyon összetett feladat, mindegyikünknek része van benne.


Hat ember halt meg öt közlekedési balesetben tizenkét nap alatt a megye útjain áprilisban. A tragédiákhoz a figyelmetlenség, a vasúti átjárón tilos jelzésnél áthajtás, a jobbra tartási szabály megszegése és az elsőbbségadási kötelezettség megszegése vezetett. A baleseteket három esetben személyautó, kétszer kerékpáros és egy alkalommal segéd-motorkerékpáros okozta.

A halálos tragédiák okozói többségében megyén belüli lakosok voltak, akik már többször közlekedtek az érintett útvonalakon, így a figyelmetlenség mellett a túlzott magabiztosság is szerepet játszhatott a balesetek bekövetkezésében. A megye útjain az év első négy hónapjában összesen 16 halálos baleset történt.

A számok elgondolkodtatóak, a rendőrség helyszínel, s már helyben megpróbálja kideríteni, mi okozta a balesetet, ki volt az okozó. Európa több országában egy pszichológusból, orvos és műszaki szakértőből álló csoport érkezik a helyszínre. Ez a team a balesetben közrejátszó valamennyi tényezőt figyelembe veszi, elemzi, dokumentálja. Így nem utólagosan, csak az ügyiratokból, tanúvallomásokból, szakértői véleményekből vagy a helyszínrajzok alapján lehet a következtetéseket levonniuk a baleset-megelőzéssel foglalkozó szakembereknek, majd ajánlásokat tenni, hogyan lehet a hasonló tragédiákat megelőzni.

Látni kell azt is, hogy ők hiába teszik meg a tőlük telhető legtöbbet, s hiába a fokozott rendőri ellenőrzés az utakon, ha a közlekedési morál – finoman szólva – erősen közelít a nullához. Kezdve a nagymenőktől, akiknek mit sem számít egy tiltó tábla, egy záróvonal, de a másik ember vagy emberélet sem. Egy számít, agresszív-eszementen megmutatni: ők a császárok az utakon. Bár korántsem olyan veszélyesek a kisebb szabályokat megszegők, akik például azzal mutatják meg rebellis mivoltukat, hogy nem kapcsolnak irányjelzőt, amikor a körforgalomból kihajtanak, mások lustaságból, nemtörődömségből, bár van hely a parkolóban, nem állnak be, inkább a forgalmat akadályozva, vészvillogóra kapcsolva megállnak az úttesten. S bár nem szabálytalan, sokan a kijelölt parkolóba úgy állnak be két kocsi helyére, hogy még véletlenül se férjen be egy másik.

Nos, már itt kezdődnek a problémák. Látható, a balesetek megelőzése az alapoknál kezdődik, s nagyon összetett feladat, mindegyikünknek része van benne.

Balesetmentes utat mindenkinek, kapcsolják be a biztonsági övet, mindenkit hazavárnak!
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben épül

Van-e erre valamilyen engedélyük, és egyáltalán, hogy gondolják ezt? Tovább olvasom