Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Minden mindegy

Ám a köztévéről az embernek mást kellene gondolni, hiszen az a köztévé.

Szerintem is vihar a biliben a Gyurcsány-féle médiabojkott, de azért elárul valamit a köztévé nézettségéről és stílusáról, ha kampány idején ilyen könnyen lemond róla egy ellenzéki erő. Persze tudjuk, hogy a köztévé ettől még nem fog ugyanilyen könnyen lemondani Gyurcsány Ferencről, legfeljebb kicsit megnehezítik a dolgát, ha nem mehet el a hírek ürügyeként szolgáló eseményekre.

A DK levélben közölte az MTVA elnökével: a köztévé március 15-ig nem vehet részt a rendezvényein, a médium kérdéseire nem válaszol és már a Gyurcsány évértékelőjére szóló akkreditációját is törölték. Erre egy bölcs és egy kevésbé bölcs sajtóorgánum is zsigerből mosolyog, de vajon kérdés, hogy valóban lehet-e őszinte a mosoly. Ha igen, az azért rossz, ha nem, akkor meg azért.

Mert kampány idején a politikusnak van nagyobb szüksége a köztévére és nem fordítva. Eddig inkább olyasmi volt leszűrhető a látottakból, hogy kormánypárti politikusok bojkottálják az ellenzéki tévécsatorna meghívásait és láthatóan nem kockáztatnak vele sokat, saját szavazóikat legkevésbé. Ám a köztévéről az embernek mást kellene gondolni, hiszen az a köztévé. Tehát elvben a médiatörvénynek megfelelően kiegyensúlyozott, sokak által nézett és mindegyik szavazótábor figyelmére igényt tart.

Ám ha egy politikus ezt egy poénért eladhatja hét héttel a választás előtt, és ha az az öröm, hogy három napig beszélnek róla, felér a köztévé ráeső figyelmével, az elég sokat elárul a valóságról. Ha a tévé hangneme miatt nem veszít ezzel Gyurcsány Ferenc, akkor az azért baj, ha a nézettség miatt, az meg azért.

Közben magától értetődik, hogy az MTVA ebből semmilyen rá vonatkozó következtetést nem fog leszűrni, és a hangnem még kiélezettebb lesz, ha már apropót sem kell találni a hírekhez. Eddig is előfordult, hogy a félórás híradónak jóval több mint a fele foglalkozott Gyurcsánnyal, mintha nem is találhattak volna jelentősebb közéleti tényezőt, mint a háromszereplős ellenzéki összefogás egyik pártjának vezetőjét.

S közben az is magától értetődik, hogy az MTVA mosolyog az egészen, miért is ne tenné? Akit bojkottálnak, az eleve vigyorogni kényszerül, s első dolga tőkét kovácsolni magának a dologból. Végül visszatérve: vajon lehet-e őszinte a mosolya? Igen, lehet.

Kívülről viszont egyáltalán nem szórakoztató, ha már mindenkinek mindegy: ott van-e a köztévé egy ellenzéki rendezvényen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvi elvtelenség

Nos, itt érkeztünk el a dolog valóban elvi részéhez: nevezetesen, hogy ki a magyar? Tovább olvasom