Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

Mi tart össze?

Aláírom: pech, hogy éppen most, amikor végre gátat akartak erősíteni, jött az évszázad árvize.
„Nem vagyok ijedős típus, de amikor péntek este tíz óra körül megjött egy teherautó, s mentőmellényeket kezdtek róla ledobálni, a süllyedős töltésről elindultam hazafelé" – mesélte egy barátom arról a múlt pénteki estéről, amikor Győrújfalunál a Mosoni-Dunával harcoló katonáknak önkéntesként kenyeret osztott. A nyugodtnak tűnő homokzsákolás ellenére a feszültség már előző nap is ott volt minden lapát mögött. Bennem akkor kezdett gyűlni, mikor az első töltéscsúszáskor majdnem letoltak az útról a sebes harcijármű-szállítók, miközben helikopterek kavarták a levegőt a győrújfalui estében. Tudtuk: a helyzet és a Mosoni-Duna nyomása fokozódik.

Gördültek a kövek a szívekről, amikor bizonyossá vált, a töltés végül (mindenhol) kitartott. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, minek köszönhető, hogy a folyó az ártérben maradt. A laikusok közé tartozik Győrújfalu polgármestere is, aki szerintem az egész település véleményét és kérését tolmácsolta a Kisalföldön keresztül: „Szélvész sebességgel kezdjenek bele egy olyan megbízható gát építésébe, amelyet végre nem a hit, a szerencse, az isteni akarat és a példaértékű társadalmi összefogás tart össze, hanem a szakszerű körülmények között beépített anyag." E mondatába az elmúlt másfél hét minden fáradtságát és keserűségét belesűrítette.

A szakemberek viszont másként látják: vannak vízügyesek, akik szerint a falubeliek kitelepítése sem volt indokolt. Tény az is, hogy elbontás és megbontás nem ugyanaz, s elfogadom, hogy csak nyáron lehet töltést építeni. Sőt, aláírom, hogy hatalmas pech, hogy éppen most, amikor végre gátat akartak erősíteni és építeni, ekkor jött az évszázad árvize. De könyörgöm: mire vártak 2002 óta? Arra, hogy ebben az ügyben is elindítsunk egy népi kezdeményezést?

Ügyeink Pató Pál módjára való rendezése kitelepítésre készenlétben álló buszokat gurított nemcsak a folyó menti falvakba, hanem Győr környéki városrészekhez is. Nincs kétségem: a víz visszavonulót fújt, a töltés most rohamtempóban megépül, erősödik. S hogy a másfél évtizede(!) tervezgetett, de a politika nyomására csak skiccelésig jutott gönyűi torkolati mű egy árvízkapuval be sem engedné Győrbe a visszaduzzadó dunai „nagyvizet"? Ugye talán nem lenne korai erről is beszélni?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú a XXI. századtól

Ha ilyenek szolgálnák a közösségi közlekedést Sopronban, e tekintetben európainak érezhetnénk… Tovább olvasom