Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Mi nem újulunk

A fukusimai tragédia óta a világ sokkal bizalmatlanabb lett az atomenergiával szemben.

Európa évekkel ezelőtt a zöldenergia mellett tette le a voksát. Az elvárás, hogy az unió egésze 2020-ra energiaszükségletének 20 százalékát megújuló forrásokból fedezze. A skandináv és a balti államok Ausztriával együtt élenjárnak a vállalásban. Magyarország a sereghajtók között van. Azon a területen sem lépünk előre, ahol lenne rá lehetőség. A szomszédos Ausztriában például erdőnyi szélerőmű épült a határ közelében. Nálunk mindössze néhány árválkodik. Pedig ugyanaz a szél fúj itt is, mint Pándorfaluban (Pandorf). Napkollektorok sem lepik el a háztetőket és a víz erejét sem használjuk ki. Miért?

Az új technológiák igen drágák – hallom a választ. Az unió mégis ebbe az irányba halad. Biztonság, felelős gondolkodás, fenntartható fejlődés, nagyjából ezek a kulcsszavak. Ráadásul egyre többen dolgoznak azon, hogy lendületet adjanak az innovatív megoldásoknak, s így azok olcsóbbá váljanak.

De ez bennünket, úgy tűnik, egyáltalán nem érdekel.
Kedden minden idők legnagyobb volumenű magyar beruházásáról állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő. Két új blokkal bővítheti az orosz Roszatom cég a paksi atomerőművet, aminek a költsége minimum háromezermilliárd forint.
Nem értem a döntést, a sietséget főleg nem. Elképesztően nagy összegről és fontos témáról van szó. Miért nem volt társadalmi vita vagy nemzeti konzultáció? A fukusimai tragédia óta a világ sokkal bizalmatlanabb lett az atomenergiával szemben. Németország például drasztikus döntést hozott, 2022-ig az összes atomerőművét bezárja. (Az első lépéseket már megtették és mellékesen jegyzem meg, hogy a kiesett atomenergia hatvan százalékát megújuló forrásokból pótolták. Az energiaárak pedig a félelmekkel szemben egyáltalán nem szabadultak el, a korábbinál 15 százalékkal alacsonyabb szinten stabilizálódtak.)

A paksi beruházás mellett érvelők előnyként hozzák fel a kiszámíthatóságot, hogy ez nem környezetszennyező energiaforrás és jelenleg viszonylag gazdaságosan kitermelhető. De csak jelenleg gazdaságos, mert a háromezermilliárdot a későbbi árakban meg fogjuk fizetni. Nemcsak mi, az unokáink is. Ráadásul harminc évre kényszerpályára kerül az ország, bármi történjék is az energiapiacon. Ilyen futamidőre kapunk ugyanis hitelt az oroszoktól.

Most arról ne is beszéljünk, hogy egy véletlen balesetnek milyen beláthatatlan következményei lennének...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volna mit

Sokféle kifejezést lehetne előtalálni, hogy mi hiányzott az elmúlt három évben a baloldalon, de a… Tovább olvasom