Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Mi lett az igazmondó juhásszal?

"Nekünk nem kellenek az őszinte emberek. Nekünk azok kellenek, akik ígérgetnek, akik mosolyognak."
Aligha van olyan ember, aki valahol, valamikor ne mondott volna olyat, amit később megbánhatott volna, ha az nyilvánosság elé kerül.

Szerencsénkre azonban ezek a mondatok elszállnak a szélben. Nem így szegény Lázár Jánosé! Most aztán rajta köszörüli a nyelvét a világ. Hej, pedig az ország János vitéze olyan sok ármánnyal kellett már hogy megküzdjön! A legeladósodottabb települést vezető emberként állta már a sok sarat az őt ért támadások ellen: Megfelelt rá, miért jár negyvenmilliós autóval? Miért költ benzinre százezreket a köz pénzéből? Eddig hiába voltak a villámnyelvű túlzó intrikák, nem is lett egy karcolás sem rajta, óvta őt a fideszes emblémát viselő pajzsa. De most mi lesz veled, János? Aggódik érted a nemzet. Saját szavaid törték meg a körülötted végre kialakult médiacsendet.

Gyurcsány Ferenc (egy másik mesehős, csak ő egy másik könyvből) őszödi beszéde óta tudjuk, aki valamit kiejt a száján, annak előbb-utóbb szembe kell találkozni a népharagvó indulattal és a leváltó szándékú kirekesztéssel.

Ahogy az ő esetében, most is hallom a teljesen hihető és valósnak tűnő magyarázatokat: meghamisították a mondatokat, kiragadták a szövegkörnyezetből, nem azt jelentik és nem arról szólnak, amit az emberek első hallásra kiértenek belőlük.

De ez tök mindegy. Ahogy Gyurcsány sem mondhatott volna gyakorló politikusként becsmérlő mondatokat, úgy Lázárnak sem lett volna szabad kifejezésre juttatni azt az elméletét, miszerint akinek nincs, az nem is érdemli meg, hogy legyen neki.

Ám. Nem azért, mert abban, amit mondtak, nincs igazuk. Hiszen mindketten a valóságról beszéltek. Csak a mi kényes úri gyomrunk, amely a proletárok konyhájához van szokva, de képmutatásból jelesre vizsgázik mindig, amikor a krumplis tésztát úgy emészti, mintha homár lenne, ezt nem veszi be. Nekünk nem kellenek az őszinte emberek.

Nekünk azok kellenek, akik ígérgetnek, akik mosolyognak. Azok nem jók, akik megmondják nyíltan a képünkbe: nem jutottál semmire? Magadat okold, ne a társadalmat! Nincs pénz a központi büdzsében? Hát el...tuk, mert hazudtunk éjjel és nappal. Hagyjuk már abba!

Nem akarom sem Gyurcsányt, sem Lázárt védeni, de azon csak érdemes elgondolkodni, miért van az, hogy Magyarországon az igazmondással utoljára Mátyás király juhászának sikerült eredményt elérnie. A burkus király lányát és fele királyságát kapta feleségül, mert megőrizte a magyarok becsületét. Apróság, hogy Mátyás csak az esküvői vacsit fizette ki. Lehet, ő már érezte az új idők szelét, igazmondókba befektetni nem érdemes! Nem is tudunk semmit azóta az igazmondó juhászról.

Olvasóink írták

 • 7. Abrafax 2011. március 23. 22:51
  „Az igazmondó juhász története az én olvasatomban éppen arról szól, hogy mi magyarok milyen körmönfontan tudunk fogalmazni. Mert az, hogy az aranyszőrű bárányt elcserélte egy feketére - nos, ez bíróság előtt nem állná meg a helyét. A juhász elmagyarázta, a király értette - a demokráciában csak a szerepek cserélődtek fel, a lényeg, a kódolt beszéd - megmaradt.
  Lázárt nem a fenti mondatáért kell izélgetni. Az Audiért simán megérdemli a körmöst, a lézerblokkolóért meg a kötényt - de ugyanez a hozzállás a vagyonhoz tette naggyá a protestáns Angliát és Amerikát.”
 • 6. HarconaMarcos 2011. március 23. 13:51
  „Azért ehhez jelentős mértékben el kell tekinteni attól, hogy lézerjani a helyi KDNP tagja. (Hivatalos önéletrajzából: 2002-től a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségben is tag lett.)
  Ez a kijelentés semmilyen módon nem egyeztethető össze Jézus tanításaival, keresztényi elvekkel, semmivel.
  Védhetetlen. Politikusként, keresztényként, jóérzésű emberként.
  Kár volna ezt igazságnak nevezni - egészen új értelmezését vetné fel a szónak. :-/”
 • 5. öröksoproni 2011. március 23. 08:59
  „Hova tűnt innen a tegnapi kommentem??”
 • 4. Cancer 2011. március 22. 22:17
  „Fuggetlenul attol, hogy kierzodik belole a partallas, ez egy kimondottan jopofa jegyzet, messze kiemelkedik a tobbi iras kozul!”
 • 3. Dwatson 2011. március 22. 17:45
  „A jelenlegi ellenzéket dicséri,hogy ők nem gyújtották fel az országot,mint az előző ellenzék”
 • 2. Goldmund 2011. március 22. 13:51
  „Nagyon is igaz, hogy ennek a népnek nem kellenek az igazmondók, csak az ígérgetők!
  A politikus nem született hazug, hanem azt monjda, amit elvárnak tőle, hogy újra megválasszák. Ha ehhez lehetetlent kell ígérgetni, meg tele szájjal hazudozni, akkor azt fogja tenni. A nép bűne, hogy nem mer a valósággal szembenézni, hanem mindig elvárja, hogy édeset hazudjanak neki.”
 • 1. csompi1 2011. március 22. 09:23
  „Gratula Fábián úr, minden szavával egyetértek!
  Végre egy cikk, ami felül tud emelkedni a kicsinyes pártfüggő marakodáson, és gyarlóságunkra érdek nélkül mutat rá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petőfi kisujja

Fel fog nőni egy öntörvényű és dacos generáció, akik a hatalom fejéhez vágják majd, hogy bár ők már… Tovább olvasom