Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Mi került ezen a...?

Akik benne vannak különféle projektekben, de akár még az egyszerű közbeszerzési tenderekben is, azoktól azt hallani, hogy lehetnek bizony furcsaságok.
Manapság egyre többször hivatkozhatunk a színészóriás Márkus László „Mi került ezen a fotelon 7200 forintba?" című örökzöld kabaréjelenetére. Akik idősebbek, biztosan emlékeznek rá, a fiatalok pedig könnyen rátalálhatnak valamelyik népszerű videomegosztó portálon. A jelenetben Márkus ízekre szedte az ominózus bútordarabot, de nem találta meg a választ a kérdésére, a drágaság valódi okára.

A „Mi került ezen a...?" kérdést azóta is valóban számtalanszor feltehetjük, de választ találni rá ugyanolyan nehéz most is. Az egyik megyei településen például, ha hagyják megvalósulni a pályázati projektet, egy idő után talán ugyanolyan vehemensen kereshették volna a választ a „Mi került ezen az egyszerű kulipintyón ikszmillió forintba?" – mint amilyen lendülettel tépdeste anno Márkus a bársonyszék kárpitját. Őrájuk a nagy kutakodásban, fúrásban, lefaragásban holnap legfeljebb a tető szakadt volna, így viszont megúszhatják baleset nélkül.

Akik benne vannak különféle projektekben, de akár még az egyszerű közbeszerzési tenderekben is, azoktól azt hallani, hogy lehetnek bizony furcsaságok. Az egyik polgármesteri hivatal ablakából például arra a játszótérre látni, amit tízmillióból építettek, de alig használja néhány gyerek és van benne talán 3–4 egyszerű játék. Nem messze onnan fel akartak újítani egy utcát. Kiszámolták, önerőből pár millióból kihozhatták volna, de pályázaton keresztül már a többszörösét kellett volna költeni rá.
Szegény gazdagok vagyunk, ha ugyan a hátsónk kilátszik a nadrágból, de ebben a pályázatosdi játékban mégis hegyekben talicskázzuk el a megnyert pénzt. Hogy mire is? És hová is?

Biztosan hallottak már olyan esetről, hogy egy településnek semmi szüksége nem volt mondjuk kilátóra. De mert csak arra lehetett pályázni, hát indultak a kiíráson. Megnyerték és építettek is egyet. Nem túl magasat, nem túl szépet. És kilátni sem lehetett belőle, de ez nem érdekelt senkit. Fő, hogy a pályázati forrást az utolsó fillérig leszívták és el is jutott odáig, ahová kellett.

Ezek még most is a kilátások. Ellep bennünket az adósság, és mi kilátókat építünk lábak, létra és kilátás nélkül.

Olvasóink írták

 • 3. öröksoproni 2011. szeptember 22. 08:24
  „Persze, mindenki tudja, hogy így megy. Túlárazzák a költségvetést, túlszámláznak, pótmunka számlákat nyújtanak be... ha ebben nem vagy partner, munkád sincs. Mi például számtalan munkától (építőipar) elestünk ezért, mert a végén úgyis azt csesztetik, aki dolgozott, nem azt , akinek vissza kellett tolni a pénzt. Egy kérdés maradt: miért nem érdeke valakinek, hogy ennek vége legyen?
  Látszat dolgokat építünk, kívül minden szép, belül minden rothad.”
 • 2. miracle 2011. szeptember 21. 14:17
  „A kilátó:
  http://index.hu/belfold/2009/10/04/40_centis_kilato_epult_40_millioert_bodrogkereszturon/
  1 millió Ft / cm.”
 • 1. enéh 2011. szeptember 21. 11:02
  „Igazán dicséretes, hogy a dénesfai polgármester ezt egy nagy fórumon kimondta, persze amúgy mindenki sejthette, hogy így mennek a dolgok. Sajnos elmondható, hogy fejétől bűzlik a hal, a pályázatokat elbíráló testületek tagjai ki vannak szolgáltatva a politikának és meg kell hálálni, hogy oda bejuttatták őket. Az alvállalkozósdival kiszolgáltatják a vállalkozókat, hiszen a pénzt a pajti kapja, aki ellenőrzés esetén már nem elérhető, mindig a lánc végén álló járja meg. Persze a pályázati tanács elnöke megvizsgálja a problémát, csak nehogy a polgármester kapjon egy ijesztést.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harpagon-akció

...érdemes lenne mögénk nézni és az erőltetett menetből kihullóknak is kezet nyújtani. Tovább olvasom