Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Mérték, tartás

Az európaiság örök védjegye, a mérték és minőség maga.
A firenzei katedrális Itália harmadik, a világ negyedik legnagyobb keresztény temploma. A reneszánsz óriásainak (Filippo Brunelleschi, Donatello, Michelangelo) keze nyomát őrzi. Egyfajta sűrítménye mindannak, amit európaiként szokás értékelni. Az Európa-eszmény kőből rakott szimbóluma: a triumfáló katolicizmus, a reneszánsz és humanizmus s a polgári öntudat és versengésből születő teljesítmény cementezte össze. Az európaiság örök védjegye, a mérték és minőség maga. 

Nemrégiben ismét ott járva újra lenyűgözött, ám a friss tapasztalás meglepően újszerű volt. A Liliomos Szűz Mária tiszteletére szentelt székesegyház mostani látogatóinak zöme kínai. Hangosak, nyomakvóak, kezeikben a high-tech minden kütyüje. Némi Európa-komplexus kényszerétől áthatva tolják a szelfit rendületlenül a mindent befogadni és mindenkinek megfelelni akaró homo novusok mohóságával. Aztán egy fehér ruhás, szakállas, fejfedős muzulmán vallási vezető – talán egy imám – és kísérete is körbejárt a főhajóban. Alaposan szemügyre véve mindent. A dóm egyik kisebb mellékoltáránál viszont éppen misét mutatott be egy fekete bőrű atya. Angolul prédikált maroknyi hívének. 

Nos, e tapasztalás továbbgondolásra érdemes. A következtetések levonását az olvasóra bízom. Annyit azonban rögzítenék: aki ma Európa jelenéről és lehetséges jövőjéről, benne Magyarország távlatairól ilyen-olyan minőségében megnyilatkozik, nem hagyhatja figyelmen kívül például a firenzei dóm kínálta pillanatfelvétel realitásait. Ha nem így tesz, mértéket, értéket és tartást veszít. Amit látszólag védene, ostoba strucc módjára valójában azt morzsolja tovább. Mondandója nem lesz egyéb, csak handabanda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A telt ház ára

,,Milyen egyezség az, amelyikben csak az egyik fél engedett?" Tovább olvasom