Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Merre a mosdó?

Az elegáns megoldás nyilvánvalóan az lett volna, ha a szabályok egy, a még elegánsabb pedig, ha két év múlva lépnének életbe.
Olvasom Réthelyi Miklós miniszter szavait a szerdai Kisalföldben, miszerint „nem volt szerencsés az időzítés, de ezeket a döntéseket most kellett meghozni". A finom önkritika témája az új felsőoktatási törvény és a hallgatói keretszámok leosztása, amelyhez – lévén a diákhalászás időszaka van – a legtöbb egyetem igyekszik jó képet vágni, és saját marketingszempontjait figyelembe véve bizonygatni, hogy végül is jól járt az államilag támogatott helyek számának megkurtításával. Vagy legalábbis a többieknél jobban.

A politikusi mondat első fele tipikus eufemizmus, mint amikor egy étteremben nem azt kérdezzük, hol lehet pisilni, hanem hogy merre van a mosdó. A tárcavezető az érettségi előtt állókkal együtt pontosan tudja, hogy néhány héttel a felvételi jelentkezések beadása előtt ilyen mértékben megváltoztatni a feltételeket lehet ugyan „nem szerencsésnek" titulálni, de közelebb állunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, ez nem volt sportszerű – és akkor még mindig eufemizáltunk egy kicsit. Ez akkor is így van, ha a határidőt közben kilenc nappal kitolták, a probléma ugyanis abban áll, hogy mit tegyenek azok a középiskolások, akik éveken át közgazdásznak, jogásznak, bölcsésznek (stb.) készültek, e szerint választották fakultációikat, jártak különórákra, most pedig azzal szembesülnek, hogy ingyenes képzésre szinte nincs esélyük.

Az elegáns megoldás nyilvánvalóan az lett volna, ha a szabályok egy, a még elegánsabb pedig, ha két év múlva lépnének életbe; s mikor ezt írom, arra nem is gondolok, mi történne, ha első ízben a most nyolcadikosokra vonatkoznának. Hogy a kormány és a parlamenti többség nem ezt az utat választotta – előbb-utóbb akár elillanó szavazatokban is megnyilvánuló érdeksérelmet okozva egyik legbiztosabb támogatói csoportjának, a fiataloknak és szüleiknek –, csak egyet jelenthet: hogy nagy a baj. Olyan nagy, hogy nem volt idő kivárni néhány esztendőt, most kell spórolni, a népszerűségvesztés veszélyét is vállalva.

Bárki bármit mondott és ígért korábban, ennek az országnak nincs arra pénze, hogy évi negyven-egynéhány ezer hallgatónak adjon ingyendiplomát. És jobb, ha tudjuk, annyi sincs a fiókban, hogy ennyi nyugdíjat fizessen ki, és ennyi pénzből tartsa fenn az egészségügyet, a közigazgatást, a közoktatást. Attól tartok, néhányszor még hallhatjuk: nem volt szerencsés az időzítés, de ezeket a döntéseket most kellett meghozni. 

Olvasóink írták

  • 1. SiLa 2012. február 18. 21:00
    „A cikk utolsó részével teljesen egyetértek.
    Nagyon hiányolom, hogy nem jelennek meg olyan cikkek, melyekben részletesen le lenne írva, hogy mennyi az az összeg ami befolyik az állam kasszájába, és azt mire kell költenie.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívmelengető

Jó volt megélni azt, hogy az empátia nem veszett ki az emberekből. Tovább olvasom