Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Merkelné

Idén is Angela Merkel lett a Forbes magazin szerint a világ legbefolyásosabb asszonya. A most 58 éves Angela még Hamburgban, vagyis az akkori NSZK-ban született. A Kasner család leánya alig néhány hetesen lelkész apjával és latin–angol szakos tanárnő édesanyjával az NDK-ba költözött. Apja a berlin-brandenburgi evangélikus egyház lelkipásztora lett Quitzow faluban.

A kommunista állam iskoláiban végig kitűnő tanuló volt, s természetesen az ottani KISZ, az FDJ tagja, sőt, ifjúsági vezető. Az egyetemen fizikát tanult, kvantumelméletből doktorált 1986-ban. Első házassága gyors volt és rövid: 1977 és 1982 között Ulrich Merkel felesége volt, akinek a nevét azóta is viseli. 1998-ban Joachim Sauerrel, a Humboldt Egyetem fizikaprofesszorával kötött házasságot. Férje tudós ember, csöndben elviseli társa politikusi kötelezettségeit.

Angela 1989-ben a Demokratischer Aufbruch nevű pártnak lett tagja, majd szóvivője. Az NDK 1990-es első és utolsó demokratikus választása után a CDU-s Lothar de Maiziere miniszterelnök oldalán volt kormányszóvivő-helyettes. A német egyesítés óta a Bundestag képviselője, 1994-ig a szövetségi kormány ifjúsági és nőügyi, 1994 és 1998 között pedig környezet-, természetvédelmi és a reaktorok biztonságáért felelős miniszter. A 2005-ös Bundestag-választások utáni nagykoalíciós egyeztetések nyomán először kancellár a szociáldemokrata Gerhard Schröderrel szemben. 2009. október 28-án újraválasztották, sőt, minden esélye megvan rá, hogy harmadszor is Németország vezetője lehessen. A legfrissebb felmérések szerint választói támogatottsága 66 százalékos, valódi kétharmad áll tehát mögötte.

A német gazdaság is dübörög: a mostani negyedévben megint pozitív GDP-adatot produkált. Az állam pedig 8,3 milliárd eurós többletet írhatott jóvá júliusban.

Angela Kasner a politikába halmozottan hátrányos helyzetűként robbant be. Nő, ráadásul ossi, vagyis lesajnált keletnémet, s bizony kissé túlsúlyos is. Ezek miatt ellenfelei és a bulvársajtó állandó céltáblája.
A német érdekek kivételes érvényesítőjeként politikusi
diadala viszont megkérdőjelezhetetlen. Putyinnal elfogadtatta, hogy lengyel közvetítéssel külön német energetikai ellátóhálózatot építsenek ki. A keleti szomszéd jó szövetségese, így nem véletlen, hogy Lengyelország ismét regionális gazdasági és politikai középhatalom lett. A sokat ripacskodó Berlusconi papát hazaküldte a lányaihoz, Sarkozy francia elnököt, majd friss utódát, Hollande-et, aki a tavaszi kampányban németellenes szólamokkal operált, gyorsan beállította a sorba. Cameron brit kormányfővel is megértette, hogy csak annyira hangoztasson kontinentális és unióellenes frázisokat, amennyire az az angol belpolitikában feltétlenül szükséges. Egyaránt szót ért az amerikai republikánus véleményformálókkal és a demokrata Obama-adminisztrációval. Ezen túl Németország sajátos helyzete okán Izraellel is rendezettek a kapcsolatai. Ugyanígy a német belpolitikában is kényes török (iszlám)–német viszony szintén kulturált.

Kimondható: Németország a nagy háborút ugyan elvesztette, de a békét és annak gyümölcseit lépésről lépésre söpri be. A béke nyerteseként Angela Merkel ezért lett a világ legbefolyásosabb asszonya, a rendszerváltás utáni Európa szuperhatalmának vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai jogrend

Tovább olvasom