Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Méreg

Magunk adagoljuk a saját vénánkba, másokéba is. Módszeresen és életfogytiglan.

Mérget evett a kutyánk. Ha a pénzalapú világ szabályai szerint rendeztük volna a sorsát, biztosan készítünk egy költség/haszon elemzést.
Számba vettük volna, hogy hű ebünk egyébként is jóval túl van már élete delén (amortizálódott), törött a szemfoga, vaksi lett és BNB (barátnak néz betörőt), ergo nem éri meg költeni rá. Különben is beteges és az életmentő beavatkozások költségei meghaladják egy új, házőrzésre jobban alkalmas fajtájú kiskutya árát. Egy kölyök nincs még elrontva, jobban tanítható és kevesebbel is beéri, ha úgy szoktatjuk. Ráadásul az sem biztos, hogy a mérget evő kutya a lelkiismeretes állatorvosi beavatkozás ellenére megmarad, így nézve tényleg előfordulhat, hogy a kezelésére fordított összeg kidobott pénz!

Vagyis pusztán a számok, a bevételek és kiadások, megtérülések világában biztosan az a racionális döntés született volna, hogy a küzdelmet a kutyára hagyjuk. Ha meg tudja nyerni saját csatáját a méreggel szemben, megtartjuk. Ha nem, veszünk egy újat. Az utód pedig olcsóbb tápot kap majd.

Mégsem számoltunk így. És senki sem számolna így. Nem kérdés, hogy szegény párát a legjobb állatorvoshoz visszük, izgulunk érte. Pedig „csak" egy kutya. Akitől egyébként sem várunk el sokat. Csak hogy elénk szaladjon, ha hazaérünk. Ezen túl szinte ő diktál napestig: megsimogatjuk, ha azt kéri, sétálni megyünk vele, ha hozza szájában a pórázt, játszunk vele, amikor orrával elénk tolja a labdát. Ezért cserébe még all inclusive ellátást is kap tőlünk. És szeretetet. Ráadásul azt sem várhatjuk el, hogy viszonozza, mert azt elvárni, szeretetre kötelezni senkit nem lehet.

Ehhez képest mit várunk el egymástól mi, emberek? A költségeknél nagyobb hasznot otthon is, a munkahelyen is, ami rendben is van, hiszen ha nem így volna, a mérget evő kutya gyógyíttatására sem futná a keretből. (Jó hír: a hozzáértő kezelésnek köszönhetően hű ebünk remélhetőleg megmarad.)

De ha már a méregről volt szó. Nem árt tudni, hogy a stressz is méreg. Lassú és alattomos. Mégis, nemhogy orvosolni igyekeznénk, hanem magunk adagoljuk saját vénánkba, másokéba is. Módszeresen és életfogytiglan. A küzdelem pedig a mérgezettre marad. Vívja meg a saját csatáját.

Pedig lehetnénk megértőbbek. Magunkkal és másokkal. Még ha annyira nem is, mint egy BNB kutyával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpiai üzenet

A politika, a Nyugat és Oroszország közötti, színfalak mögötti küzdelem áthatja a szocsi játékokat. Tovább olvasom