Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Menthetetlen

Az FTC döntésének egy hatása biztosan lesz: némiképp elrontja az ETO örömét, ami normális helyen az ország öröme is kellene legyen.

A sportszerűtlenségnek is vannak fokozatai. A Ferencváros például akkor követné el a tisztességtelenség csimborasszóját, ha az ETO–Bayern München labdarúgó-mérkőzésre szombaton kerülne sor, ők pedig ennek ellenére ragaszkodnának ahhoz, hogy vasárnap a magyar bajnokit is lejátsszák. A helyzet ezzel szemben épp fordított: a hétvége első napján az NB I-es rangadóra kerül sor, mert ugyan a győriek kérték, a Fradi nem ment bele a halasztásba. A győriek aztán másnap fogadják a német klassziscsapatot – igaz, ezt az eseményt a ferencvárosiak és szurkolóik (talán érezve, hogy van magyarázkodnivalójuk) előszeretettel igyekeznek sörmeccsnek titulálni. A fővárosi klub lépése ettől függetlenül menthetetlen.

Kis hazánkban, ahol a futballhagyományok sajnos sokkal jelentősebbek, mint a futballjelen, a két kezünket össze kellene tenni, ha Európa (és talán a világ) legjobb csapata bármelyik gárdával barátságos mérkőzésre vállalkozik. Ehhez képest a honi közegben az irigység érződik, amiért a győrieknek van a mezőnyben egyedül olyan támogatójuk (az Audi), amely össze tud hozni egy ilyen találkozót – ha már a labdarúgásból élők és az arra költők nem tudják elérni, hogy ilyen összecsapásra tétjelleggel kerüljön sor. Nem nagy merészség azt állítani: ez a hozzáállás is szerepet játszik abban, hogy nálunk évtizedek óta olyan eredménytelenséggel űzik a világ legnépszerűbb sportágát, amilyennel.

Az FTC döntésének egy hatása biztosan lesz: némiképp elrontja az ETO örömét, ami normális helyen az ország öröme is kellene legyen. Hogy miért?

A győri csapatnak szombaton este kilenctől kell játszania a Fradival. A játékosok csaknem tizenegy óráig lesznek a pályán, nagyjából éjjel egykor kerülnek ágyba és délután négykor már Robbenék ellen kell kifutniuk a pályára. (Az utóbbi időpontot természetesen nem az ETO Parkban, hanem Münchenben szabták meg.) A pihenés hiánya növeli a sérülésveszélyt, visszafogja a teljesítőképességet, márpedig hiába barátságos a meccs, azért a tisztességes helytállással nyilvánvalóan meg kellene próbálkozni a bajor sztárok ellen. A másik, hogy a stadiont így csak lóhalálában lehet a Bajnokok Ligája-győztes fogadásához méltó állapotba hozni: össze kell szedni a szemetet, mindent kitakarítani, kijavítani a gyep hibáit és visszacsavarozni azokat a székeket, amelyeket előzőleg amúgy azért kell leszerelni, mert félő, hogy a Fradi B-közép kárt tesz bennük. Mindezt úgy, hogy a stadionban négycsillagos szálloda működik, amelynek vendégei feltehetőleg nem örülnének, ha vasárnap éjszaka vagy reggel karbantartási zajokkal zavarnák pihenésüket.

A sportszerűtlenségre kizárólag egy jó válasz létezik, a sportszerű küzdelem. Mondjuk egy csak azért is győzelem szombaton este, a bajnokin.

Olvasóink írták

  • 2. ACSA 2013. augusztus 09. 23:34
    „Egy jól jövedelmező buli meccset egy 40-es kerettel rendelkező klubnak duzzogás nélkül illene megoldani!!!!”
  • 1. dsj 2013. augusztus 09. 10:49
    „A pozitív gesztusok kora mind a politikában, mind az előbbi által mélyen fertőzött magyar sportban lejárt. Várni kell egy jobb, normálisabb időre, hátha eljön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A láng füstje

Itt azért egy meglehetősen régi és közismert tilalomról van szó, aminek végtére semmi köze sincs a… Tovább olvasom