Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Mentalitás

Ez a mélyen kódolt mentalitás nem múlna el varázsütésre attól sem, ha egy csoda folytán beköszöntene itthon a Kánaán.
„Miért akarnál innen elmenni??? Osztrák fizetésért, osztrák juttatásokért dolgozol itthon, gyönyörű házban élsz, jó autóval jársz, jó szállodában nyaralsz, és még olcsóbb is az élet nálunk" – teszik fel a kérdést gyakran annak az ismerősömnek, aki egy osztrák cég megbecsült alkalmazottjaként dolgozik itthon. Jogos, hiszen ő azon kevés irigyelt ismerőseim egyike, akik életszínvonalban, stílusban nem – s megjegyzem, munkamorálban és -minőségben sem – lógnak ki a sokak szemében valamilyen magasabb kasztba tartozó győri német audisok közül. Mint egy múltkori baráti vacsoránál megtudtam, nem a pénzért. A válasz ennél – látszólag – sokkal egyszerűbb. „Szeretnék egy olyan országban élni, ahol statisztikailag nagyobb az aránya azoknak, akiknek van kedve adót fizetni, van kedve lenyírni a füvet a saját háza előtt, és egy kicsit több ember érzi úgy, hogy meg kell állnia a zebra előtt, ha át akarok menni az úton" – hangzott a válasz. Ezt – amellett, hogy nálam nem kicsit többet nyomnának a latban az anyagiak – megértem.

Különösen, amikor példát is hozott: ha Ausztriában (tőlünk alig másfél órányira!) egy építész jól keres, és van egy fodrász szomszédja, szeretné, ha ő is jól keresne a saját szakmájában, és jó színvonalon tudná eltartani a családját. Ez esetben ugyanis lesz pénze arra, hogy házat építsen, neki és a kollégáinak pedig munkája a tervezésből – mindenki jól jár. Nálunk ugyanez úgy néz ki, hogy ha egy építész jól keres, arra számít – jogosan –, hogy megfizessék a piacképes, kiemelkedő tudását... majd elmegy a szomszédjához hajat nyíratni, és elvárja, hogy két fillérért kapja meg a szolgáltatást a saját területén egyébként magas szinten teljesítő szakembertől. Ahogy azt is, hogy az autószerelő számla nélkül, áron alul javítsa a felső kategóriás kocsiját és feketén fessék ki a lakását, „anyagárban" persze. Mondhatnánk, hogy osztrák fizetésért könnyű, de valószínűleg nem az, mint ahogy az sem törvényszerű, hogy nehéz helyzetben jó magyar szokás szerint jobban érezze magát az ember attól a ténytől, hogy a szomszéd tehene is gyengélkedik.

Sorolhatnám a példákat a saját környezetemből, mind azt mutatja, hogy ez a mélyen kódolt mentalitás nem múlna el varázsütésre attól sem, ha valami csoda folytán beköszöntene itthon a Kánaán. Persze ez egyelőre pusztán hipotetikus probléma, hiszen a többségnek sem pénze nincs, sem fogyasztási kultúrája a nyugati életszínvonalhoz, de attól tartok, ha tippelni kellene, melyikre van előbb esély, erős lenne a holtverseny.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2013. október 04. 20:46
    „Akiket én ismerek, nem érzik magukat a "jól fizető" külföldi világban. Ennél rosszabbul már csak itthon érezte / érezné magát. Ez a lényeg, a többi tündérmese matolcsytól, orbántól! (Ha csak mese lenne, de valóság!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejetlenül

Az ízléstelenségre új lapot húzott a körmagyar és a barbárság gyeplőjét dobta be a nép közé. Tovább olvasom