Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Menj vissza, vándor!

Az a tisztelettudó afgán ismérve, hogy be sem teszi ide a lábát?

Fülembe cseng, amikor a Hír TV jogelődje – vagyis a Hír TV – ismeretterjesztő öt percet épített 2007-ben a híradóba a polgári engedetlenség történetével kapcsolatban, hogy méltó szövegkörnyezetbe helyezze Orbán Viktor kordonbontását. Azóta sem hallok Gandhiról és a felvilágosodásról, amikor valaki úgy dönt, hogy ez már mindennek a teteje. Ugyanakkor ez a baloldali plakátátfestő akció meg rögtön törpeszintre alacsonyítja és pártoskodó zsizsegéssel utáltatja meg a gyűlöletkampány elleni mozgalmat, 2000 forintot ajánlva azoknak, akik eltüntetik a feliratokat.

Szombat reggel jelentek meg az első bevándorlóellenes plakátok a felfuvalkodott, radikális szlogennel: „Ha Magyarországra jössz, tisztelned kell a kultúránkat."

Nem érdemes a szó betűje mögé bújni, ez azt fejezi ki, hogy a bevándorlók – akiket egységes fajként szólítunk meg – nem tisztelik a mi kultúránkat. Pedig milyen fájó emlékünk a burgenlandi felirat 1989-ből: „Magyar, ne lopj!" Joggal eshetett rosszul minden magyarnak, s azt nem az osztrák állam helyezte ki.

Ha ez a plakát nem a színtiszta előítéletesség mottója, akkor valaki árulja el, hogy pontosan miről ismerjük meg az olyan bevándorlót, aki tiszteli a mi kultúránkat. Nem megy át az utcánkon? Nem ül le a padunkra? Fehér a bőre? Magyarul beszél? Bartókot hallgat vagy Rubik-kockával játszik és gyakran szóba hozza a magyar Nobel-díjasokat? Vagy mindenki primitív a mi mércénkkel mérve, s inkább az a tisztelettudó afgán ismérve, hogy be sem teszi ide a lábát?

Közben a legjobb az egészben, hogy egy dolog biztosan összeköti a legtöbb bevándorlót: nem tudja elolvasni ezt a plakátot.
Vagyis ne fessük át. Nekünk szól. Ezzel most nézzünk
szembe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőmenő

Ugyanaz a tónus, ugyanaz az üzenet: „finomítunk", vagyis konszolidálunk. Tovább olvasom