Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Menekültek

Menekültek ők is. Otthonaikat elhagyó, szeretteiknek búcsút intő férfiak, akik nehezen tesznek le a jobb életbe vetett reményükről.
– Lenne két állásajánlatom, technikusi munkakörbe.
– Ausztriában?
– Nem, itthon. Biztos fizetés, bejelentett munka, előrelépési lehetőség...
– Köszönöm, nem. Én Ausztriában szeretnék munkát kapni. Ott nem tud?
– Nem. De dolgozott már kint?
– Igen, hat hónapot. Az építőiparban, betanított munkásként.
– És kifizették?
– Nem...

Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekről számolnak be a munkaközvetítők, akik egyre keservesebben találnak szakembereket magyarországi munkahelyekre.

Munka lenne és ember is, hiszen az egész nyugati régió hemzseg a Kelet-Magyarországról a jobb élet reményében idetelepülőktől. Jönnek egyedül vagy családostól, mert azt hallották a faluban, hogy az osztrákoknál a többszörösét fizetik az itthoni béreknek.

Persze, olyan munkahely is van. De a legtöbben csak itt szembesülnek vele, hogy Nyugaton sem szórják a pénzt és ott is előfordul, hogy visszaélnek a helyzettel. A nyelvet nem beszélő, messziről jött idegenek gyakran hoppon maradnak, az otthonról hozott morzsák hamar elfogynak. És gyakran nincs is visszaút. Hány történetet hallani arról, hogy az egy hónapos próbaidő után nem fizették ki a melósokat...!?

Sopronban a forgalmas útkereszteződésekben új látványosság korán reggel és este a sarkon álló, nejlonszatyros, munkaruhás társaság. Az üzletekben is találkozni velük, amikor a kiló kenyér mellé megveszik a darabka lecsókolbászt. Közös ismertetőjelük az arcukra kiülő mérhetetlen fáradtság és fásultság.

Menekültek ők is. Otthonaikat elhagyó, szeretteiknek búcsút intő férfiak, akik nehezen tesznek le a jobb életbe vetett reményükről. Egynek-egynek sikerül kimászni a szegénységből és ezzel új erőt ad a többieknek. A következő építkezésen jobb lesz – hiszik, és dolgoznak tovább. Este beleájulnak az ágymatracba és arról álmodnak, hogy a gyerekeiknek könnyebb lesz. Csak azt nem tudják még, hogyan és hol...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hentes lovai

A véleményüket nyíltan vállalók pedig egyre kevesebben lesznek, mert úgy érzik, kiszolgáltatottak. Tovább olvasom