Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Mellékszál

Nem szeretném, ha nikotinéhes nikotinfüggők a kelleténél többen flangálnának az utcákon a következő hetekben.

Levelet kaptak nemrégiben a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-től azok az önkormányzatok, ahol a településen az első körben nem volt pályázó nemzeti dohánybolt működtetésére, vagy ha akadt is, senki nem kapta meg a koncessziót. A cég ebben azt írja, hogy a képviselő-testület ugyan már javasoljon egy vállalkozást, ahol addig is lehet füstölnivalóhoz jutni, amíg valaki el nem nyeri az árusítási jogot. Az irományt június 13-án küldték ki, a válaszra adott határidő június 20. volt, ami elég ráérős ügykezelésre utal, tekintve, hogy július 1-jétől felállna az új rendszer, s az eddigi helyek legfeljebb július 15-ig árusíthatnak dohányt.

Eme vékony mellékszál is mutatja, hogy a nagy trafikügyben valami nem stimmel. És itt most nem arra a többször megírt alaptételre gondolok, hogy politikusrokonok és -munkatársak kicsinyég gyakrabban jutottak trafikhoz, mint amit valószínűség-számítással igazolni lehetne. Hanem hogy mi lesz a dohányosokkal? Olybá tűnik, hogy ennek a problémának a körvonalai is alig-alig sejlenek fel az egész kérdést körülvevő füstben, holott mégiscsak róluk (meg állítólag a fiatalkorúak védelméről) kellene szólni az egész hercehurcának.

Ha legalább részben ők – a dohány árában egyúttal a tetemes jövedéki adót is megfizető állampolgárok – lennének a középpontban, akkor a helyhatóságok nem június közepén kapnának értesítést arról, hogy javasoljanak dohányárusító helyet, miközben a trafikszűz helységek lajstroma idestova két hónapja adott. A zrt. ráadásul képviselő-testületi döntést is elvárt a röpke egy hét alatt, ami teljesen életszerűtlen és arra utal, hogy a cég nem ismeri a települések működését. És az önkormányzat ugyan mi alapján bökjön rá valamelyik helyi boltra, amely ideiglenesen megtarthatná a polcon a cigarettákat meg az azzal járó bevételt, míg a többiek hoppon maradnak? Ahol ezt megteszik, azonnal megkapják a részrehajlás vádját. Ezt elkerülendő több helyütt azt a megoldást választották, hogy valamennyi szóba jöhető helyet javasolták, a felelősséget Budapestre tolva.

A döntés elodázása persze azt is jelenti, hogy az ország szűk felében ma még nem tudható, hol árulnak dohányt júliustól, miközben a megszokott helyek egy részében már most hagyják kifutni a még meglévő készletet. Én nem dohányzom, az állam bevételeiért sem aggódom a szükségesnél nagyobb mértékben, de azt azért nem szeretném, ha nikotinéhes nikotinfüggők a kelleténél többen flangálnának az utcákon a következő hetekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ember vagy állat?

Sokan nyitnak bicskát gondolatban rögvest, ahelyett, hogy mosolyogni és megérteni próbálnának… Tovább olvasom