Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Melegen ajánlom

Nem lehet elvárni a törvény tiszteletét ott, ahol a hatalmon lévők törvények felettinek hiszik magukat.
Van sapka, nincs sapka! Ugye ismerik a viccet? Ha van, az a baj, ha nincs, akkor az. Valahogy így lehettek idén a multik a görögdinnyével. A szakminisztérium állítólag azt kérte tőlük, ne vásároljanak külföldről, a hazai gyümölcs árát pedig ne vigyék 99 forint alá. És mivel mindezt melegen ajánlották számukra, így is tettek. Erre jött a Gazdasági Versenyhivatal és kartellgyanú miatt vizsgálatot rendelt el. Talán jól meg is bünteti őket.

Nem sajnálom a multikat és azt sem gondolnám, hogy egy bírság bármelyiküket is padlóra vinné. Az ügy mégis igazságtalan és felháborít. A történtek után bárki joggal felteheti a kérdést: hol van itt kiszámítható vállalkozói környezet? Mint ahogy azt is megkérdezhetik: a minisztériumban vagy a versenyhivatalban nincsenek hozzáértő jogászok?

És ha már az igazságosságnál tartunk: szerintem azt kellene megbüntetni, aki ilyen ötlettel hozakodik elő. Mert ugye Bástya elvtárs óta tudjuk, hogy vannak visszautasíthatatlan kérések. Van úgy, hogy az ember feljebbvalója nyomatékkal kér valamit. Ezeket a megkereséseket nem ildomos elhárítani. Sokszor meg is értjük az okot. Ez a dinnyedolog is akceptálható. Kapja meg a termelő az árat, ami a talpon maradásához kell. Urambocsá, legyen profitja is, hiszen azért gürcöl, kockáztat. De nehogy már a kereskedőket büntessék meg, mert eleget tettek „Bástya elvtárs" vélhetően versenyjogot sértő kérésének! Szankcionálják azt, aki bevitte őket ebbe az utcába.

Egyébként kizártnak tartom, hogy egy minisztériumban ne tudnák, mit, kinek és hogyan javasolhatnak. Szerintem tisztában vannak a lehetőségeikkel és a korlátaikkal is. Csakhogy csesznek rá. Az államtitkár egy fórumon állítólag úgy nyilatkozott: „A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?" Ezek után viszont senki ne csodálkozzon, hogy Magyarországon ilyen a közmorál. Nem lehet elvárni a törvény tiszteletét ott, ahol a hatalmon lévők törvények felettinek hiszik magukat.

Olvasóink írták

 • 2. vitriol2 2012. szeptember 08. 08:20
  „a demokrácia szük a kedves vezetőnek tehát ...
  "reméljük a Jóisten megsegít bennünket, hogy a demokrácia helyett nem kell kigondolnunk más típusú politikai rendszereket, amelyeket a gazdasági túlélés érdekében aztán be kelljen vezetni"
  Orbán Viktor - 2012. július 26.

  a pávatáncos szokása szerint felvett egy "témát" egy "ötletet" majd valamelyik "segédje" önálló képviselői inditványként benyujtja azt.”
 • 1. dsj 2012. szeptember 06. 19:51
  „Aki még nem látja, hogy milyen tisztességtelen játékot játszik vele egy - vélhetően elmeháborodott - ember, akármi is legyen a neve, az megérdemli.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balta

Tovább olvasom