Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Megy a hegy

Kerülhet azért hajszál a levesbe, és elsősorban a kint dolgozókat féltem.
Sok mindent mondtak már a rendszerváltozás elmúlt huszonöt évében arról, hogy mikor fogjuk utolérni Ausztriát. A legpesszimistább jóslat 1990-ben 2015-re tette a várva várt dátumot. Örömmel jelenthetjük, hogy ha nem is mindenkinek, de az ország egy részének valóban sikerült utolérnie Ausztriát!

Sokan úgy voltak ezzel, ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez. Vagyis fogták magukat, felkerekedtek, és kijárnak Ausztriába munkát vállalni. Az ingázók keményen dolgoznak, az itthoniakhoz hasonlóan, de hogy is mondják? „A munkahelyeken ott sokkal elfogadhatóbbak a juttatások, a feltételek. A túlórákat kifizetik, mindent szó nélkül adnak, ami jár."

Vannak persze olyanok is, akiknek nem kell Ausztriába ingázni azért, hogy elérjék a nyugati szomszédok életszínvonalát. Esetükben a hegy házhoz megy. A hegy alatt érthetjük például az uniós, többek között az Ausztriából Magyarországra érkező pénzeket. Akik tudták, vagy akiknek megmondják, hogy mikor, hogyan, mire kell pályázni az EU-s forrásokból, azok közül többen nagyon jól jártak, járhatnak, és valószínűleg elérték az osztrák életszínvonalat.

Persze, kerülhet azért hajszál a levesbe, és elsősorban a kint dolgozókat féltem. Mert mi lesz, ha az osztrákok (vagy az angolok) úgy gondolják, hogy uniós szabályozás, szabad munkaerő-áramlás ide vagy oda, ők szeretnék eldönteni, hogy miről konzultálhatnak. És ha egyszer vitatkozni kezdenek a külföldi munkavállalókról, urambocsá’ még arra is juthatnak, hogy nem szeretnének multikulturális társadalomban élni. Attól kezdve csak egy lépés, hogy „Ki innen a külhoniakkal!".

Ha így lenne, a most becsült ötven évet az ausztriai felzárkózáshoz újabb száz évvel megtoldhatnánk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűn, bűnhődés

Vajon szükséges-e még a földi ítélkezés? Tovább olvasom