Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Megtorlás

Biszku Bélát börtönbe kellene zárni, mégpedig azért, amit '56-ban, '57-ben és '58-ban tett. Azért pedig, amit 2012-ben csinált – jelesül, hogy engedély nélkül tartott néhány vadásztöltényt –, megrovásban kell részesíteni.
Mármost ha ennek az egésznek ez lesz a vége, kidurran a lufi, és az ügyészség kipipálhatja, hogy annyi meggyanúsítási kísérlet után végül sikerült felszólítani a kilencvenegy éves volt belügyminisztert a törvény tiszteletére, az semmilyen célt nem szolgál, hacsak a kutyakomédiát nem követeli ki a népfelség.

Meg kell jegyeznem, hogy nem szeretem ilyen összefüggésben az eljárás alá vontak hajlott korát emlegetni, ahogyan az előbb tettem. A háborús bűnök elkövetése alól bizonyítottság híján felmentett Képíró nekem nem volt Sándor bácsi, ahogy néhány fórumon emlékeztek rá tavaly, és a kettős mérce barátja lennék, ha az óvári sortüzet elrendelő laktanyaparancsnokot, Dudás Istvánt Pista bácsinak tituláltam volna, amíg élt. Az előbb tehát csak azért jöttem Biszku Béla életkorával, mert ha teszem azt, a bíróság ma engedély nélkül tartott vadásztöltények miatt marasztal el bárkit is e honban, akkor nyomatékos enyhítő körülménynek számít aggastyánnak lenni. Mindjárt más volna, ha azért állna egyszer már bíróság előtt Biszku Béla, mert döntő szava volt két – összesen 51 áldozatot követelő – sortűzben, vagy – amiért szinte már bizonyosan nem fog felelni – hogy közvetlenül irányította a megtorlásokat. Akkor tényleg mindegy lenne, hogy hány éves, bűnhődjön úgy, ahogy a fiatal Biszku Bélának kellett volna, ötvenöt évvel ezelőtt.

Ennek fényében ez a töltényes cirkusz nem az újjáéledt társadalom igazságszolgáltatása, hanem törpepattogás a legyőzött öreg oroszlán testén. Én az ő helyében mosolyognék rajta és ez a tudat bőszítő egyben. Kétségkívül van a sorsnak iróniája, de az is igaz, hogy a sors ezt megtarthatja magának. Mert hány embert fogtak perbe Biszku vezérlése alatt lőszerek, lőfegyverek tartása miatt? Gondoljunk a halálra ítélt Mansfeld Péterre, s szívünkre tett kézzel mondjuk, ha örülünk ennek az apró fricskának a volt belügyminiszterrel szemben.

Remélem, de nem hiszem igazán, hogy itt még igazságot lehet tenni. Annyi biztos, hogy egy büntetésnek két célja van: a speciális és a generális prevenció, vagyis magát az elkövetőt és a társadalom egészét is vissza kell tartania a további törvénysértésektől. Egy elmarasztaló ítélet tehát azt fogja üzenni, hogy Biszku Béla ne tartson többé engedély nélkül lőszert. És a kedves olvasó se tartson engedély nélkül lőszert.
És én sem tartok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti kérdőív

Tovább olvasom