Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Megtanulták

Sok tízezernyi társuk koptatta épp Amerika, Németország, Japán műszaki egyetemeinek padjait, nem véletlenül.

Tanulságos történet a technikai fejlődésé, elég csak hozzá Jules Verne (magyarosan: Gyula) másfél százada írt tudományos-fantasztikus jóslatregényeit fellapozni, és megnézni, mi valósult meg a maga korában fantasztának kikiáltott lángelme „lázálmaiból". Sokan meg is tették az elmúlt évtizedekben, és bizony az automobiltól a holdra szállásig sorban tehették ki a pipákat.

Nekem mindez a mobiltelefonról és egy régi írásomról jutott eszembe. Távolról sem a jövő század regénye, mindössze tíz éve készült, de hadd idézzek most belőle néhány sort. „Napjainkra beigazolódni látszik az informatikusok jóslata: hamarosan csak egyetlen személyes elektronikus eszközünk lesz, a mobiltelefonnal egybeépített fotó- és videokamera, adatbank, kalkulátor és számítógép, amely az éteren vagy az interneten keresztül bárkit elér és bármilyen információt továbbít."

Komoly meglepetést persze már 2001-ben sem okoztam ezzel, a fejlesztés irányai egyértelműek voltak. De egészen más valamit tudni előre, és megint más az ingzsebben viselni az eszközt tíz év múlva. Négycolos, napfényben is olvasható, tűéles képű kijelző, egy gigahertzes processzor grafikus gyorsítókártyával, és egy akkora akkumulátor, hogy igazából nem értem, hol fér el az egy centinél is keskenyebb, alig tíz dekát nyomó készülékben a technika, ami ennyit tud.

Mindezt nem dicsekvési szándékkal írtam le, annál is kevésbé, mert egyáltalán nem kell Krőzusnak lenni egy ilyen telefon birtoklásához. A szolgáltatótól akár a legkisebb havi csomaggal, hűségakcióban, kamatmentes részletre szinte csak az nem veheti meg, aki nem akarja, elég (lenne) havonta csak néhány csomag egészségtelen cigarettáról lemondani hozzá. Divatcikknek sem nevezném, mert ha valaki például a közelmúltban Budapesten járt, és gyalogszerrel, BKV-val nyakába vette a várost, akkor azt tapasztalhatta, hogy a Google-alapú készülék nagyon hasznosan segíti: megmondja, hol van, és úti célját melyik megállót megközelítve, hány perc alatt, hány megállót utazva érheti el, majd a leszálláskor merre induljon, hány méter és perc múlva ér célba. Nincs több eltévedés, keresgélés. Az ígéretek szerint hamarosan azt is jelzi, hol jár a megfelelő járat, nehogy túl későn próbáljunk felszállni.

A telefonom koreai gyártmány. Erről az jutott eszembe, hogy a nyolcvanas években több távol-keleti egyetemistával beszélgettem. Kivétel nélkül mérnöki tanulmányokat folytattak Magyarországon. Mint elmondták, sok tízezernyi társuk koptatja épp Amerika, Németország, Japán műszaki egyetemeinek padjait: az állam kiemelten fontosnak tartja, hogy elsajátítsák a legújabb technológiákat. 2011-ben pedig, amikor (az iPhone-t nem számítva) a csúcstelefonok kínálatát átnézzük, főleg tajvani és dél-koreai modelleket találhatunk. Talán azon egykori diáktársak munkájának eredményeként is, akik ’84-ben kezdtek nálunk a mikroelektronikai tagozaton...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagybácsi németből

Guszti nagybácsinak fogalma sincs arról, mi folyik ebben az országban. Nincs tapasztalata arról,… Tovább olvasom