Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Megszámláltatás

Az állam formálisan tehát mindent megtett a tiszta játékszabályokért, amúgy pedig maga építette le a közbizalmat arra a szintre, amikor már-már ellenségnek tűnik a számlálóbiztos is.

SMS-rovatunkból is láthatóan lassan három hete tart a népszámláláspara; az emberek nem kis hányada vegzálásként, személyes szabadsága megsértéseként éli meg, hogy az állam számlálóbiztosokat küld hajlékába. Sokan hátsó szándékot vélnek felfedezni a hazánkban már amúgy majd másfél évszázada rendszeresen megtartott összeírás mögött, és például az ingatlanadó előkészítését látják az olyan kérdésekben, hogy hány szoba és hány vécé van a hány négyzetméteres lakásban. Ők nem tudják, ha az állam vagy az önkormányzat ilyen sarcot vetne ki, enélkül is megszerezné a szükséges információkat.

Mellékszálként azért jegyezzük meg: a kérdőíven egyetlen olyan kérdés sem szerepel, amelynek válaszait ne lehetne akár hirdetésben feladni bármely újságban. A mikor született, hány gyereke van, melyik településen lakott előzőleg, dolgozott-e a múlt héten, van-e konyha a lakásában, mivel fűt, meglehetősen visszafogott kíváncsiskodásnak tűnik, főleg annak tükrében, ki miket pakol fel magáról a Facebookra. A közösségi oldalakon érdekes módon keveseket zavar, hogy megosztják másokkal karrierépítésük minden apró állomását, családi életük intim pillanatait, s hogy primitív posztokkal építik le tekintélyüket.

A bizalmatlanság annak ellenére ilyen erős, hogy törvény írja elő, a címeket a feldolgozás során külön kell kezelni a válaszoktól, magyarán senki nem tudhatja, ki válaszolt, csak azt, hogy mit. A folyamatot – amelynek végén a kérdőíveket megsemmisítik – ráadásul az adatvédelmi biztos felügyeli. Az állam formálisan tehát mindent megtett a tiszta játékszabályokért, amúgy pedig maga építette le a közbizalmat arra a szintre, amikor már-már ellenségnek tűnik a számlálóbiztos is. Számos kis lépés vezetett idáig.

Mindenki tisztában van azzal, hogy jogszabálysértő, ha az ajánlószelvények adatait adatbázisban tárolják, s azzal is, hogy a pártszékházakban vannak ilyen táblázatok. Hogy a közbeszerzéseken itt-ott csak úgy leesnek, s eltűnnek öt-tíz-húsz százalékok. Hogy a pártok gyakorlatilag törvénytelenül finanszírozzák választási kampányaikat. Hogy az Országgyűlés olykor személyre szabva, máskor visszamenőlegesen hoz törvényeket.

Bő egy év múlva megjelennek a népszámlálás eredményei, s végre megtudjuk, hányan és milyenek vagyunk e hazában. Erről jó lesz majd beszélni. Meg arról is, miért válaszoltak olyan sokan olyan rossz szájízzel a feltett kérdésekre.

Olvasóink írták

 • 1. Barackos 2011. október 26. 19:32
  „Számlálás - De kit ( kiket)?
  Szép és jó, hogy összeírják az embereket és tulajdonaikat , de....
  Nem értem és felfogni sem tudom miért magyarabb valaki. Mondom ezt azért mert minket mindig kihagynak az ilyetén való számlálásokból. Pediglen tagja voltam részönkormányzatnak is a mostani oldalon.
  Olyan érzés ez mintha mi már nem is számítanánk.Három gyermeket adtunk az államnak így kijárna az elsődleges megkeresés ( KSH ) . Végül meg kellett néznem a személyi igazolványomat, hogy magyar vagyok -e.Netán azért nem kerestek.
  Ha mégsem írnának minket össze akkor bizony elgondolkodunk érdemes e még maradni ebben az országban ahol semmibe vesznek minket?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láncok és szakértők

Itt a szlovák Markiza tévé, s az ottani választások előtt majd Robert Ficónak is jól jön, hogy… Tovább olvasom