Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Meghasonlottak

Kádár sírjából ello- pott koponyája ma is fölöttünk kering.
A héten a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen a 92 éves Biszku Bélát az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más cselekmények miatt öt és fél év szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyész életfogytiglant, míg a védő felmentést kért. Bizonyára ugyanekkora lehet a fesztáv Biszku tetteinek társadalmi megítélésében is. Persze tudom, a jog más logika szerint mér – végigültem a Dudás-per három évét –, mint a társadalom ítél, mégis feltételezem, a köz tudatában is ekkora lehet a hasadás Biszku felelősségének megítélésében. Már az is elgondolkodtató, hogy a szovjet fegyverek megtámogatta Kádár-rezsim volt belügyminisztere az ügynökrendszert máig rejtegető rendszerváltó szemekben nem volt szálka mindaddig, míg egy neki lényegében csapdát állító filmes stáb kamerája előtt öt éve nem kezdett el ellenforradalmazni.

Ám legalább ennyire végletes és meghasonlásokkal teli a megítélése a korszaknak is, melyet Biszku mellett Kádár János neve fémjelez.

Szimbolikusnak érzem azt a morbiditást, hogy Kádár sírjából ellopott koponyája ma is úgy kering fölöttünk, mint Hamlet apjának szelleme a várfalon. Vagy hogy Gyömrőn a nagy garral két éve Horthyról elnevezett teret most mégis visszakereszteltetné a polgármester. Sőt, eme össznemzeti meghasonlottság okán állják körül a „polgári engedetlenek" az ártatlannak mondott magyar arkangyal rendőröktől őrzött kordonos torzóját a Szabadság téren.

A nagy magyar meghasonlás tekintetében Jelenits atyával értek egyet, aki a napokban a kultúrharc és a giccses köztéri jelek helyett jó tankönyveket sürgetett: „Egy nemzet történelmi tudatának formálására nem szobrok, hanem jól megírt tankönyvek valók."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO és a többiek

A hatalmas Rába- parti erőfölény tudatában az ETO–FTC meccsek régen nem rangadók. Tovább olvasom