Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Még százezer?

A bajban összefogunk, de mi lesz, ha elvonul a fenyegető ár?
A világ megváltozott. A sarkkör közelében olvad az örök jég, Európában monszun méretű esőzések emelik tragikusan magasra a folyók vízszintjét.

Körülbelül százezer éve jelent meg a modern ember a Földön. Már képes volt tudatosan magáért tenni! Dolgozni, vadászni, alkotni. Százezer év alatt eljutottunk a kőbunkótól az űrállomásig. Döbbenetesen gyorsan bolygónk négy és fél milliárd éves korához mérten. Az ember a világmindenséghez képest csipetnyi idő alatt elrugaszkodott a földtől, repül, hódít, termel, fogyaszt. Mindeközben a kék bolygón lehet, a következő százezer évét kérdőjelezi meg.

Sokáig nem hittem a klímaváltozásban. Örültem annak, ha télen kicsit melegebb volt, ha nyáron kicsit hűvösebb. Mert nem láttam, ami itt van a szemem előtt. Az időjárás folyókat mozdít ki medréből, otthonokat söpör el a szél, a frontok változása, az évszakban szokatlan lehűlés, felmelegedés pedig az egészségünkre hat. Fáj a fejünk, hevesen ver a szívünk, levertek vagy idegbetegek leszünk.

Jön a víz! Bízunk benne, megzabolázható lesz, hiszen sokan állnak majd ismét a gáton. Le a kalappal előttük! Mert a bajban összefogunk. De: amint elvonul az ár, megint legyintünk majd? Mit nekünk a következő százezer év? Éljék meg azok, akik akkor élnek majd!

Mi itt és most akarunk élni, boldogulni, szén-dioxidot kibocsátani, iparosodni, gazdagodni, mindent megkapni, amit a Föld adhat nekünk és amit megadott már másoknak. Nekünk is van jussunk!

Egyesek – tudós emberek – szerint nincs menekvés, a felmelegedés beindult, nem áll meg. Ám én hiszek. Mindig jöhet változás! Hiszek abban, lehet a mának úgy élni, hogy gondolunk a holnapra. Egyenként, de főleg együtt. Elfogadva, megértve, segítve másokat. Rajtuk keresztül magunkat! Talán százezer év múlva majd azt gondolják rólunk, hogy igazából kétezer körül jelent meg csak a modern új ember, aki nemcsak magáért, de másokért, saját világáért is tudott élni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a nemzet

Ő lenne hát az a szőröstalpú román, akit nekem zsigerből gyűlölnöm kell? Tovább olvasom