Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

...meg az isten ments

Nem, isten ments, hogy mi ilyet állítanánk.

Híradások szerint 2013-ban több mint 33 ezer céget töröltek hazánkban a cégbíróságok. Ez 16 százalékkal haladja meg a 2010-es negatív rekordot, továbbá 22 százalékkal az egy évvel korábbi adatot. A szakértők mindenesetre azt hozzátették, hogy a cégtörlések nagy számát a 2012-ben indított felszámolási és végelszámolási eljárások dömpingje magyarázhatja.

Mielőtt elhamarkodott megállapításokra ragadtatnánk magunkat, szögezzük le: ezer és egy oka lehet annak, hogy egy cég eltűnik a süllyesztőben. A klasszikus szólam szerint „a nagy hal megeszi a kicsit", de akár fuzionálhatnak is a vállalkozások. Arra is akad példa, hogy egy-egy céget ugyan bezárnak, de a tulajdonosok más néven azonnal újat alapítanak.

Mindezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy a cégmegszűnések halandó ember számára döbbenetes 33 ezres nagyságából nem következtethetünk egyenesen arra, rossz, göröngyös úton halad az ország; s a lehetetlenül „kátyús útviszonyok" okozta rázkódások, „megrázkódtatások" miatt esnek ki azok a szekérkerekek immár tíz- és tízezerszámra. Nem, isten ments, hogy mi ilyet állítanánk.
Ezzel szemben mi azt állítjuk, minden a számok misztikájából eredeztethető. 2013: ha összeadjuk az első három számot, hármast kapunk. Ha ehhez hozzávesszük a negyedik számot, a hármast, akkor egy 33-as tárul a szemünk elé. Ez az a 33-as szám, amelyet ezerrel szorozva megkapjuk a megszűnt hazai vállalkozások nagyságrendjét.
2014: ha összeadjuk az első három számot, hármast kapunk. Ha ehhez... De isten ments, hogy idén is szoroznunk kelljen. Ezerrel...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kihívás

Mi a közös a háromban? Nagy cirkusz mindegyik. Tovább olvasom