Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Medve bocs

Fogalmunk sincs, hogy ildomos viselkedni, ha betéved az életterünkbe egy medve.
 
Kiabál a székely legény az apjának: – Édesapám, fogtam egy medvét!
– Jól van, hozd ide!
– Nem tudom, mert nem enged el! Nagyjából annyi életszerű igazságot tudtunk a medvékről, amit a székely viccek mindig bölcs summázatában okulásul hagytak a nagy rengetegeitől megfosztott anyaországiaknak. Mígnem egy napon befigyelt hozzánk is A medve. A nagy riadalom napról napra nagyobbá és egyre félelmetesebbé növesztette a Szlovákiából elcsatangolt mackót. A népi hiedelem úgy szőtte egyre színesebbé a mackómesét, hogy már ott is nyomát látták, ahol soha nem járt. 
Volt itt minden, amit az emberi fantázia ki tud találni pánikban: tyúkok véres halála, párzási hevület, postás követése, ötmázsás óriás látomás. Vész, rettegés, veszedelem, rajongás és humor járt a nyomában, mert mondjuk ki: fogalmunk sincs, hogy ildomos viselkedni, ha betéved az életterünkbe egy medve. 
Bocs, de nem székelyé a bölcsesség, hogy jobb félni, mint aztán megijedni egy kertkapun belépő, éhes mázsányi állattól. A kacifántos medvekaland ott tart, hogy meglátták, meglőtték, elaltatták, állatkertbe hazavitték, almával jól megetették. 
Olvasom a bizottsági döntést, hogy állategészségügyi vizsgálatokat rendeltek el, mert hatalmas távokat tett meg és fizikailag legyengült. A nyilatkozatban a kedves folytatás, ami a medve érdekeire hivatkozva indokolja a néhány napos döntési haladékot. 
Nyugvóponthoz ért a mackómese, aminek jó irányt vehet a befejezése: kerek erdő közepében rátalált a szerelem és lett egy bocs, két bocs, sok bocs.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekemelő

A társadalom egyre többet foglalkozik a lélek egészségével. Tovább olvasom