Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Más téma

Semmilyen pártpreferencia nem ér annyit, hogy feláldozzuk érte a családi kötelékeket.

A választások rohamos közeledtével nemcsak a nyilatkozatháborúk, a homályból előkerülő kompromittáló vallomások és plakáttengerek sokasodnak, hanem a parázs viták közepette vagy éppen kínos hallgatásban elköltött családi ebédek, vacsorák is. Megint családok és barátságok szakadtak, szakadnak szét a politika miatt, ami, attól tartok, csak nekünk, magyaroknak kezd fájóan természetessé válni. Aki egy egészségesebb szemléletű és „közéletileg érettebb" kultúrából csöppen közénk, mint egy német ismerősöm, annak hihetetlen, hogyan képes mindent felülírni az, aminek normális esetben nem kellene egymagában meghatároznia senki identitását.

Mint ahogy szerencsére nem is határozza meg. A mi családunk nagy és sokszínű. Politikailag is. Mindenki tudja a másikról, ki hova tette és teszi azt a bizonyos ikszet, vannak viták a rántott hús fölött, és néha, hangulatilag kiélezett helyzetekben nálunk is elhangzanak a „Ti akartátok, most tessék...!" típusú mondatok. De senkinek eszébe sem jutna, hogy az, hogy nem borulunk egyetértően össze mindannyian a szavazófülke előtt, felülírja a tényt, hogy ettől még egymás unokája, nagymamája, apja, unokahúga vagyunk. Persze ehhez kell jó adag (értelmi és érzelmi) intelligencia mindenki részéről, ami feltételezi az alapvetést: semmilyen pártpreferencia nem ér annyit, hogy feláldozzuk érte a családi kötelékeket. Na persze – és ez szintén intelligencia kérdése – egyikünk sem hajlik szélsőségekbe. (Kivéve egy messziről jött kakukktojás rokont, akinek homofób és enyhén rasszista nézetei kiverik a család nagy részénél a biztosítékot, de az meg nem pártpolitikai, hanem emberi kérdés.)

Barátom mesélte meglepve nemrég müncheni útja után, hogy helyi vendéglátójával egy sörözőbe betérve hevesen vitatkozó társaságra lett figyelmes. Úgy tűnt, mindjárt átharapják egymás torkát, és emelt szintű nyelvtudás nélkül is kiszűrhető volt számos nyomdafestéket nem tűrő kifejezés. „Politizálnak" – legyintett elnéző mosollyal a házigazda, majd kifejtette, hogy – mi másról, mint a választási küzdelemről van szó. „Na, ennyit a barátságról...", legyintett a barátom, miközben átsuhant rajta, hogy itthon már a kislánya óvodájában sem mindegy, ki kivel barátkozik – na nem a gyerekek, hanem a szülők között... –, a munkahelyén pedig inkább leharapná a nyelvét, mint hogy kiderüljön, nem osztja a főnöke nézeteit. Majd másnap este meglepve látta ugyanott, ugyanazt a társaságot – a legnagyobb egyetértésben, kedélyesen beszélgetve a sörük felett. Német vendéglátója nem értette, mi ebben a furcsa. Hiszen a dolog egyszerű. Aznap valami más volt a téma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A választás szabadsága

A demokrácia azon az ideán alapul, hogy a szavazók birtokában vannak a közügyek megítéléséhez… Tovább olvasom