Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Más filmet nézünk

Hogy a leképezett valóság homlokegyenest más legyen egy politikus és egy átlagember szemével, az újdonság számomra.

Amikor színházba, koncertre, moziba megy az ember, tapasztalja, nem mindegy, hányadik sorból, melyik székből nézi az előadást. Minél jobb pozíciót sikerül megszereznie, annál élvezetesebb. Nem jó, ha túl hátra szól a jegy, mert alig látjuk a szereplőket, az sem, ha túl szélre, mert torzul a színpadkép. Szóval ezzel mindig is tisztában voltam és azzal is, hogy a társadalmi hierarchiában elfoglalt hely, a politikai pozíció is befolyásolja a világról alkotott képet. De hogy a leképezett valóság homlokegyenest más legyen egy politikus és egy átlagember szemével, az újdonság számomra.

Amikor annak idején kamaszodó fiammal valamilyen kérdésben végképp nem értettünk egyet, az érveink elsiklottak egymás mellett, tehetetlen dühében azt mondta: anya, te más filmet nézel! Most valahogy így vagyok én is a nemzetgazdasági miniszterrel. Mindegy, mi történik, a politikus szajkózza saját szófordulatait, nekünk pedig az az érzésünk, hogy ő és mi más filmet nézünk. A múlt héten például a
Moody´s leminősítette és bóvli kategóriába sorolta Magyarországot. Hogy ez mit jelent, nem részletezem, nagyjából mindenki érzi, jót nem. Erre hogyan nyilatkozik a nemzetgazdasági miniszter a közgazdászokkal folytatott megbeszélést követően? Azt mondja: „Magyarország kormánya bizonyította, hogy a legjobbak között vagyunk és leszünk." Ez meredek. Mintha nem is ugyanabban az országban élnénk.

De azt sem értem, a devizahitelesek megmentésére tett lépéseket hogyan lehet sikertörténetként kommunikálni. Gondolok itt elsősorban a végtörlesztésre, amelyen végképp „kiakadt" az unió és a nemzetközi pénzvilág, mélyrepülésbe került a forint. Az egyszerű magyar állampolgár sem érti, miért jó nekünk, hogy néhány ezer tehetős devizahiteles hátradőlhet a foteljában, a többiek viszont beleroppannak a megemelkedett törlesztőrészletbe. Ráadásul azt mondja a kormány, ha emiatt büntetést kap az ország, annak terheit közösen kell viselnünk.

Vagyis a kedvezményt a gazdagok kapták, a következményt viszont viselje a nép! A népszerű Robin Hood jut eszembe, aki a gazdagoktól elvett pénzt szétosztotta a szegények között. Sántít a hasonlat? Igen, sántít, mert nálunk ez éppen fordítva történik: a szegényektől vesznek el, és a tehetőseknek adnak. Ez a jó megoldás? Ha ezt komolyan gondolja a miniszter, akkor nincs miről beszélni. Egyszerűbben: ő és mi más filmet nézünk!

Olvasóink írták

  • 1. sogorferenc 2011. december 02. 20:42
    „Gratulálok az íráshoz, már akkor eszembe jutott amikor a "papíralapún" olvastam! Már csak azért is, mert manapság nem illik ellentmondani, más véleménynek hangot adni! Igen, ezért --szemben másokkal -- névvel vállalom, hogy " más filmet nézek"! Nekem hiányzik, az évekkel ezelőtt Füzi Edit nevével fémjelzett Soproni Műsorfüzet.. nemcsak a szerkesztő alapos munkájának havi eredménye miatt hanem azért is, mert "összefogtak" a megbuktatásáért,de nem lett helyette más! Sajnálom a különféle művelődési területek visszafejlődését..--nem bezárása!-- és az tapasztalom (lehet, hogy egyedül maradok a véleményemmel!)hogy az elmúlt másfél év közel hatezer fővel bővűlő vegyes betelepültjei szintjére süllyedt le a város! Pedig velük kellett volna "megtanítani", hogy egy korábban kultúrájára, múltjára joggal bűszke, lokálpatrióta városban hogyan kell élni, viselkedni! Talán még nem késő! Nézzük együtt a filmet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárhat a ˝mazsolázgatás˝ kora

Igazi „sportemberekből" áll az FTC elnöksége. Nagy kegyesen úgy döntöttek, a válogatott érdeke… Tovább olvasom