Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

Marty McFly és Doctor Emmett esete magánnyugdíjjal és alkotmánybírákkal

Ahhoz, hogy jóvátegyék hibájukat az alkotmánybírák, sokat nem is kellene visszautazniuk az időben: 2010 decembere tökéletes lenne.

Igazán remek hírt olvashattunk csütörtökön az Alkotmánybíróság honlapján: a taláros testület két ünnep közötti ülésén (dec. 28.) foglalkozik majd a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos indítványokkal.

A híradások szerint az alkotmánybírák már hónapok óta keményen dolgoznak a témán, s fáradozásaikat akár "siker" is koronázhatja 2011-ben, persze erre azért komoly összegben ne fogadjanak: érzésem szerint ismét egy hosszú nap éjszakájába torkolhat a jövő szerdai ülés – minden különösebb eredmény nélkül.

Merthogy lehet méltatni az Alkotmánybíróságot a két ünnep közötti munkáért, de azt szögezzük jó előre: akármilyen végzés is születik december 28-án, vagy 2012-ben bármikor - ez a határozat jóvátehetetlenül megkésett döntésként fog bevonulni a magyar történelemkönyvekbe. Olyan döntésként, aminek gyakorlatilag nincs értelme.

S ha innen közelítjük meg a történetet, akkor derék alkotmánybíráink akár bejglit is majszolhatnának, vagy szaloncukrot is csenhetnének a karácsonyfa alól december 28-án.

Teljesen nyilvánvaló ugyanis, hogy a korábban magánnyugdíjpénztárakban gyűjtött megtakarítások átutalása az állam kasszájába visszafordíthatatlan folyamat; mindez Magyarországnál sokkal gazdagabb országok esetén sem lenne egyszerű "hadművelet".

Beszédes tény egyébként az is, hogy az Origo értesülései szerint a határozattervezetben legfeljebb odáig mer elmenni az Alkotmánybíróság, miszerint azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak.

Továbbá az Ab a törvénynek azt a pontját is megsemmisítené, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá.

Ha igazak lesznek a fővárosi sajtóhírek, akkor jelképes gyógyírnak felfoghatjuk ezeket a lépéseket, de azt ne feledjük: azok az állampolgárok, akik hisznek az öngondoskodásban – s úgy egyáltalán az önálló felnőtt életben –, több mint egy éve vártak-várnak a taláros testület útmutatására, miközben a nyugdíjkérdés rég eldőlt.

Ahhoz, hogy jóvátegyék hibájukat az alkotmánybírák, sokat nem is kellene visszautazniuk az időben: 2010 decembere tökéletes lenne.

Így aztán taláros testületünk igazán megpróbálhatná felhívni Marty McFly-t és Doctor Emmettet a Vissza a jövőbe filmekből: hátha maradt egy kevés plutónium az ezüst DeLorean-ben.

Olvasóink írták

 • 13. SiLa 2011. december 29. 21:38
  „Uraim!
  Ha a Horn kormánynak nincs olyan ötlete, hogy a költségvetésből 8%-ot a bankok kezére játszik, akkor az a pénz maradt volna a nyugdíj kasszában, és a hiányát nem IMF hitelből kellet volna pótolni. És most nem ismernénk olyan kifejezést, hogy magánnyugdíj, nem hergelnék magukat az emberek. És mard volna az önkéntes nyugdíj pénztár, ami szintén örökölhető. Csak minálunk az a jó, ami ingyen van. Ha saját magunkról kell gondoskodni akkor meg áll a tudomány. Tudom, hogy ezért a mondatért sokan támadnak, hogy kevés a fizetés, de a cigire és az italra szánt súlyos ezreket öngondoskodásra kellene fordítani! És ebbe a média is szerepet kéne hogy vállaljon.
  Mindenkinek BUÉK!”
 • 12. dsj 2011. december 29. 09:46
  „Méghogy karvaly a tőke! Hát a kormány kisnyúl?”
 • 11. poto 2011. december 28. 17:06
  „Röhejes kis bábuk.
  Semmi jelentőségük.
  Nem is értem minek fizetjük őket ?”
 • 10. Dwatson 2011. december 26. 17:01
  „Nincs már független Alkotmánybíróság,nem is várhatunk értelmes döntéseket,ahogy egy diktatúrában lenni szokott.”
 • 9. kekec 2011. december 24. 22:11
  „Ezt a ´kis´ kiesést kibírnám, ha legalább annyit megtennének, hogy a jogviszony megszakítását elmeszelik, és - akár változtatásokkal is - folytathatóvá teszik a gyűjtögetést, vagy normális (!!) kilépési lehetőséget garantálnak (teszem azt: választhassam meg, *mikor* veszem ki, átmehessek önkéntesbe, stb). Millió megoldás lenne és lett volna eddig is, ha nem egyértelműen a pofátlan szabadrablásra ment volna rá a(z el)kurmány.
  Ettől függetlenül már véglegesen leírták magukat a nyámnyila AB-s puha..... Legjobb esetben is némi renomé-szépítésről lehet szó.

  <moderálva...> Továbbá engedjétek meg, hogy indulatos legyek, amikor éppen többmillió forintomat akarják lenyúlni egyesek. Capisco?”
 • 8. pozdorja 2011. december 24. 17:29
  „Az a baj, hogy ha vissza is utazik az Alkotmánybíróság az időben és meghozza a döntését, annak következményei csak egy másik idősíkban lesznek érzékelhetőek. A mi valóságunk már nem fog ettől megváltozni. Szóval egész Magyarországnak vissza kellene ugrani, majd a döntés meghozatala után ismét a mai dátumra. Akkor kerülnénk abba a jelenbe, ami talán jobb lenne mint a mostani. Lehet már nem is Maeltolcsi lenne a miniszter...”
 • 7. DON 2011. december 23. 14:05
  „nightfall:)
  Nálunk is ez lesz a karácsonyi mozi:)
  A visítozós Culkin gyerek már nem menő”
 • 6. nightfall 2011. december 23. 13:55
  „Le is szedem a díszdobozos Vissza a Jövőbe Trilógiát,és megnézem :D Kedvet kaptam egy kis időutazáshoz :D”
 • 5. pappe 2011. december 23. 13:15
  „"Szép új világ!"”
 • 4. creat 2011. december 23. 12:08
  „Amig "csak" megbomlani látszik a dolog, tán még valahogy megleszünk...
  De majd mikor már a fizika törvényeit is kezdi átírni ez a .... <saját magam moderálva> banda, ja és persze visszamenőlegesen! No akkor kezdődik a szép világ!”
 • 3. Unthoughtknown 2011. december 23. 11:49
  „Megbomlani látszik a tér-idő kontinuum. És az végletes lehet...

  Dr. Emmett Brown: Most, hogy tudom, hogy a jövőmet a múltban fogom eltölteni, szebb jövőt nem is tudnék elképzelni öreg napjaimra.”
 • 2. nightfall 2011. december 23. 11:32
  „Ezen már sem a doki,sem Marty nem segíthet ! Ez bizony nehéz ügy !”
 • 1. DON 2011. december 23. 11:18
  „Gratula, jó írás:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Citellus citellus

Hamar taplónak (Heterobasidion annosum) tűnhet, aki gyermekei jövőjét áldozza fel az önös gazdasági… Tovább olvasom