Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Márton köpenye

Szent Márton köpenyéről mintha megfeledkeztünk volna a nagy hedonizmusban, pedig a kolduslelkűvé szegényedett világ jobban éhezik rá, mint a libagégére.


Hogyan telt az elmúlt éjszakájuk? Jó aludtak, vagy forgolódtak egy medvével a hasukon? Újbor akadt a liba mellé, hogy könnyebb legyen a Márton-napi lakomával való küzdelem? És a köpeny?

Akciós volt vasárnap délben a liba a bevásárlóközpontban, a hozzá kívánkozó vörös káposztát már szombatra elkapkodták a zöldségespultból. Éttermek csábítottak a szlogennel: Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. Dübörög a Márton-napi marketing, mintha jó sorsunk függne a libacombtól.

A köpenyről senki nem beszélt. Se nem kínálták, se nem akciózták. Pedig megtörtént a háromszázas évek első felében, hogy Márton kardjával kettészelte köpenyét és felét egy kirabolt, megvert, meztelen koldusnak adta.

A jelenet ma is ott díszeleg a pannonhalmi apátság kerengőjéből a bazilikába vezető porta speciosa félköríves festményén: egy szokottnál jóval keményebb tél közepén, midőn a hidegtől sokan megfagytak és Mártonnak már semmije sem volt a fegyverén és katonai köpenyén kívül, egy ruhátlan koldussal találkozott. A szerencsétlen ember könyörgött az arra járókhoz, hogy szánják meg, de mindnyájan elmentek mellette. Mártonnak a rajta lévő köpenyen kívül nem volt egyebe, fogta az oldalán hordott kardját és középen elvágta vele. Az egyik részét odaadta a koldusnak, a maradékot magára terítette.

A Márton-napi lúd csontjából megjövendölhető, hogy fagyos lesz-e a tél. Márton köpenye a nélkülözőknek ad reményt, hogy mindig lesz valaki, aki a sajátját megosztva a rongyosokat megsegíti. Könyörületesség, felebaráti segítőkészség, nagylelkűség, példamutatás – a libával jóllakott világnak ez az angyalszárnyként ráboruló köpeny lehet a vigasz.
Mekkora maradt Szent Márton köpenyéből?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak robbanjon

A rendszer a médiában úgy van kitalálva, hogy összedőljön az alatt, aki rágalmakra épít.
Tovább olvasom