Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Marhahúsdaráló

Morózus eladó, tán hentes méri a húst az egyik hazai üzletlánc boltjában. Teszi a dolgát, feleslegesen nem kedveskedik a vevőkkel. Ők kérnek, ő kiszolgál.

A soron következő vásárló fél kiló sertés- és ugyanannyi marhahúst kér darálva. Valami olasz ételhez akarta keverve elkészíteni a ragut. Emberünk fel se nézve a vágódeszkáról, amelyen nagy késsel a kezében elődarabolta a húst a daráláshoz, határozott hangon utasította vissza a kérést: „Marhahúst nem darálok." Magyarázat nuku.

A vevő miért kérdésére vette a fáradságot ismét a nagydarab ember, s annyit válaszolt – de csak röviden –, hogy ő bizony a marha után nem mosogatja fél órán át a darálót, hogy ismét disznóhúst lehessen aprítani vele. A kötözködő, értetlen kuncsaft csak nem hagyta békén emberünket, s kikérte magának az eljárást, az addig kapott húsféléket visszarakta a kosarából, hogy biz ő akkor semmit nem vesz. A pulton belül álló, ahelyett, hogy felvette volna a kesztyűt, továbbra is szenvtelen nyugalommal rakodott, többek között azt, amit az a kukacos vevő visszapakolt. Csupán annyit jegyzett meg: „Szóljanak a tulajdonosoknak, hogy vegyenek egy másik darálót a marhához, még az is csoda, hogy ez az egy van", majd a következő vásárlóhoz fordult.

S milyen igaza van, persze az ő szemszögéből. Tenné ő a dolgát, kiszolgálná a háklis vevőket, de a feltételek hiánya gátolja ebben. Annyi fizetést meg nem kap, hogy a macerás darálótakarítást is felvállalja, csak úgy két hús között. Mialatt meg a többi vevő piszkálná, hogy lassú. Ugyanis egyedül van a lelkem. Ha pedig egyik húst a másik után darálja, talán még a fogyasztóvédelem is belekötne. Utána pedig a tulajdonos is, akinek akár rövid idő alatt megtérülne egy daráló ára, legalábbis az üzlet forgalma erre utal.

Mikor érjük meg már, hogy a vásárlóból élő tulajdonosok figyelmet fordítanak arra, hogy a makulátlan kiszolgálás és a munkavégzés feltételeit megteremtsék és ne csak a – sokszor tisztességtelen – hasznot lessék? Mert talán telne darálóra abból a különbségből, ami a húsba injektált víz adta súlykülönbségből nyerhető. S talán akkor a háziasszonyok se csodálkoznának azon, hogy a pörköltkészítés közben miért enged a hús annyi levet.

Az olaszos ragu bizony elkészült, merthogy azt egy másik boltban megvásárolta a háklis vásárló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

O. Z. O. R. A.

Vicces volt az is, amikor két ember anyaszült meztelenül állt a buszmegállóban, vagy az, amikor az… Tovább olvasom