Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Maratoni félelem

Washington a terror ellen folytatott háborúval elérte, hogy komoly támadás nem érte az országot – egészen hétfőig.
Mint a cunami vagy 9/11 – így írta le a bostoni maraton befutója környékén, a robbantások után uralkodó félelmet Twitter-üzenetében az egyik tudósító, Billy Baker. Biztosan nem ő volt az egyetlen, akinek az al-Kaida 2001. szeptember 11-i merényletsorozata jutott eszébe a pánikot, a sérülteket és a halottakat látva, s főleg azt a bizonytalanságot érzékelve, hogy ki tudja, hány detonáció történik még.

A terrorizmus lételeme a félelemkeltés, az elkövetők pedig pontosan tudják, hogy a hatás nagyobb, ha szimbolikus helyszínt vagy eseményt támadnak meg. Így került Oszama bin Laden célkeresztjébe a Világkereskedelmi Központ és az amerikai hadügyminisztériumnak otthont adó Pentagon épülete. A hétfői robbantásról sok részlet még nem ismert, de az elkövetők több okból is választhatták a bostoni futóversenyt. Egyrészt Boston az amerikai függetlenség egyik jelképe: az 1773-as bostoni teadélután volt a függetlenségi háború kitörése felé vezető út egyik mérföldköve. Másrészt ezt a versenyt éppen a hazafiak napján rendezik, amikor Massachusetts államban a harcok első csatáira és arra a Paul Revere-re emlékeznek, aki 1775-ben kitartó éjszakai lovaglással figyelmeztette a helyi fegyvereseket a brit erők közeledésére a lexingtoni és a concordi ütközet előtt. Amúgy pedig a maraton mindig a béke üzenetét hordozza azóta, hogy az 1896-os athéni olimpia előtt kitalálták, megidézve azt a mesebeli hőst, aki a maratoni csata után a görögök győzelmét hírül vitte Athénba.

Tegnap még nem volt tudható, hogy a merénylet mögött kik állnak; a nyomozás belföldi kormányellenes erők és szélsőséges iszlamisták ellen egyaránt irányul. Az mindenesetre tény: Washington a terror ellen 2001 óta folytatott háborúval, elképesztő erőfeszítések és költségek árán elérte, hogy komoly támadás nem érte az országot – egészen hétfőig. Bár a hosszú szünet akár e politika igazolásának is tekinthető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kánaán

Az más kérdés, hogy ki mennyire érezte meg a kedvező változást. Tovább olvasom