Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Majd megválaszolják

A napok meg csak telnek, megérkezik hivatalos helyről a nyolcvanszor is leegyeztetett válasz, hogy „az ördög a részletekben lakozik...".

Hivatalos kommunikáció. Hogy vinné vissza az, aki kitalálta és oda, ahonnan hozta. Persze addig jó, amíg az olvasónak sejtelme sincs, milyen vért kell itt ma izzadni, hogy érdemi nyilatkozatok szülessenek nap mint nap hivatalos helyeken. A közszférában elterjedt ugyanis a gyakorlat, s mára természetesként definiálják, hogy a felek írásban adnak interjút, vagyis az újságíró küldje el erre meg erre az e-mail címre kérdéseit, s majd megválaszolják. Hogy ez mennyire természetellenes, mennyi visszásságot szül és hogyan színteleníti el a nyilatkozatokat, arról oldalakat lehetne teleírni.

Közben biztos vagyok abban, hogy az elmúlt időszakban ilyen-olyan kommunikációs munkakörökbe kinevezett hölgyek és urak nem is értik, mi itt a probléma, hiszen azt tanulják, hogy a rendszer természeténél fogva működik így. Miközben ez óriási tévedés. Ez a rendszer két-három éve működik így, néhány úttörő kezdte el, s az új kormányzat intézményei már magától értetődőnek tekintik, hogy szóban nem tárgyalunk. Ehhez jön még az engedélyeztetési téboly: a kormányhivatal vagy a minisztériumok alá tartozó szervek régi, megbecsült szakértői azt sem mondhatják önállóan, hogy „tavasszal jólesik egy kis séta", ha ezt a kijelentést nem láttamoztatták a legfelsőbb szinttel. A napok meg csak telnek, megérkezik hivatalos helyről a nyolcvanszor is leegyeztetett válasz, hogy „az ördög a részletekben lakozik...". Visszakérdezés nincs, pontosítani nem lehet, egyet lehet: közölni a sokszor szenvedő szerkezetektől, mondatszörnyetegektől hemzsegő szöveget, mert a hivatal ehhez járul hozzá.

Az egy dolog – bár így kimondva elgondolkodtató dolog –, hogy az e-mail végül csak lassította a kommunikációt, s hogy ma sokszor több idő szükséges egy hivatalos nyilatkozathoz, mint 1869-ben, amikor az embert leültették egy székbe, beszéltek hozzá, belenéztek a szemébe, ahogy ez még nemrégiben is így volt. Az is egy dolog, hogy nyilatkozataikkal ma sokkal inkább a legmagasabb szintű vezetők szoktak károkat okozni, s nem azok a szakemberek, akiket a tilalom köt. Ám a rossz az, hogy ezt a rendszert nagyon sokan használják fel arra, amire egyébként való is:

elmismásolni a nyilatkozatot, úgy tenni, mintha válasz születne, miközben a kialakult gyakorlat szerint a válasznak sokszor köszönő viszonyban sem kell lenni a kérdéssel, ami persze szóban elég furcsán nézne ki.

Mert ha minket az olvasó felhív, megkérdez a távhődíjakról és a telefon másik végén kioktatják az Alsó-Szigetköz vadállományával kapcsolatban, mi jövünk ki ostobán a dologból. Vagy ha az utcán valaki azt mondja, „szép napot", s én három nap múlva közlöm vele, hogy „önnek is"..., vagy hülyének, vagy kommunikátornak néz. Biztos azért, mert amit mi csinálunk, az nem is kommunikáció, hanem csak beszéd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandtúra

Politikus urak! Önök szereptévesztésben vannak. Nem a ValóVilágban kell fellépniük! Tovább olvasom