Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Magyarra fordítva

Egy lépésre vagyunk a gondolatrendőrség felállításától.
Az amerikai hírszerzési igazgató szerint az Egyesült Államok csak azt teszi, amit mindenki más is tesz. Mondja ezt azzal kapcsolatban, hogy Snowden után kiderült, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) célirányosan lehallgat európaiakat is.

Hogy is van ez, ki mit tesz? Attól tartok, hogy egy lépésre vagyunk a gondolatrendőrség felállításától. Mert az e-mailjeinket már olvashatják. Látják, mit nézünk az interneten, kivel csetelünk vagy éppen mit intézünk a közösségi portálokon. Őrzik telefonbeszélgetéseinket, a mobilunk alapján tudhatják, merre járunk. De a leghétköznapibb ügyekben is, a titkosszolgálati irodáktól távol a (pontgyűjtő) kártyáknak köszönhetően naprakész információk vannak vásárlási szokásainkról. Az üzletek belső szobáiban a képernyők előtt láthatatlan alkalmazottak figyelnek és a kamerák felvesznek mindent.

A múltkor például az egyik nagyáruház kijáratánál azzal állított meg a biztonsági őr, hogy hol van a villanyborotva? Kérdem, milyen borotva? Erre ő: a kamerák látták, hogy raktam egyet a kosaramba, hol van? Visszatettem, felelem. Nem úgy van az, oktat ki, várnom kell, amíg visszanézik a felvételeket... És ott állok falnak szegezve tíz percig. Mígnem bocsánatkérés nélkül oldaloghatok el.

Ha már lenne gondolatrendőrség, nem kellene tíz percig várni. Láthatnák, hogy én balek csak hezitálok. Leveszem a polcról, visszarakom. Leveszem, visszarakom. És milyen jó, mert a másik boltban ezer forintot nyerek a borotva árából...

Tegyük azért hozzá, ha lenne gondolatrendőrség, úgy volna tisztességes, ha mi is a fejekbe láthatnánk. Azokéba különösen, akik majd felállítják ezeket a gondolatrendőrségeket. Persze akkor látnánk azt is, hogyan kell például jókor jó helyen telket venni, amin százszoros áron adhatunk túl, hol lehet majd üzletet nyitni és mennyivel lesz nagyobb az árrés annál, mint amit először mondtak, mire érdemes pályázni és milyen árat kell írni az utolsó oszlopba, amivel nem ezer, hanem százezerszer ezer forintot nyerhetünk...

De ha mindenki tudná, hogyan kell tuti üzletet nyitni és hogyan kell pályázni, az már senkinek nem lenne olyan nagy bolt.

Ezért, gondolatrendőrséggel vagy anélkül, csak a célok változnak, de továbbra is kétféle ember marad. Megfigyelő és megfigyelt. Lehallgató és lehallgatott. A mi kutyánk kölyke és idegen alomból való. Jól informált és körön kívül rekedt. Az utóbbiak lesznek, maradnak jóval többen, és nekik kell a jövőben is nagyon sokat dolgozniuk.

Snowden, magyarra fordítva, ezt is jól az orrunk alá dörgöli.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2013. július 07. 21:39
    „Úgy látszik hogy nem csak a szocialisták tudnak hazudni hanem az amcsik is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számít?

Én nem vagyok politikus. Kikérem magamnak, hogy olyan mondatokat kell mondanom, mint egy… Tovább olvasom