Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Magyar trappistát!

Magyar árut a polcokra! Röviden így lehetne összefoglalni Budai Gyula minapi bejelentésének lényegét. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára arról tájékoztatott, hogy megállapodott a nagy üzletláncokkal, leveszik polcaikról a külföldről származó tejet és az import trappista sajtot. A politikus szerint a lépés a belföldi piac védelmét szolgálja.

Remélem, valóban így lesz, és új munkahelyeket is teremt az intézkedés, legalább a honi tejtermelők előtt kirajzolva egy pozitív jövőképet. Sikerre persze csak akkor számíthatunk, ha jó minőségű és megfelelő árkategóriájú a magyar trappista és a tartós tej is. Ellenkező esetben a piac visszaköveteli majd a külföldit. De nézzünk optimistán a jövőbe! Bízzunk benne, hogy sok más termékkel együtt végre nem kell olcsón eladni külföldre a nyers tejet és drágán behozni a feldolgozott árut. Sokan emlékszünk még rá, hogy egykor mennyivel szebb napokat látott a magyar feldolgozóipar. Neves termékek tűntek el a palettáról vagy kerültek perifériára. Alkalmasint ennek okait is érdemes lenne kutatni, most mindenesetre annyit szögezzünk le: kár értük.

Már csak azért is, mert készterméket eladni mindig jobb üzlet, mint nyersanyagot. A svájci órában vagy a Mozartkugelnben sem a benne lévő alapanyagot kell megfizetni, hanem a hosszú évtizedek alatt megszerzett tudással hozzáadott értéket. Éppen ezért csak bátorítani tudom Budai Gyulát, ne álljon meg a tejpultnál! Vegye vállára a zöldség-, gyümölcs- és hústermelők gondjait is, hogy a magyar élelmiszeriparnak ne csak múltja, jövője is legyen!

De továbbmegyek! Nemcsak neki, a maga szakterületén a többi politikusnak is hasonló ügyeken kellene munkálkodni. Munkahelyek ugyanis nem pottyannak az égből, azokat meg kell teremteni. Következetes, kiszámítható gazdaságpolitikával és megfelelő nemzeti érdekérvényesítéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megy-e a zakó?

Tovább olvasom