Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Magyar közeg

"Pedig dolgozott itt egy Jenei Imre is, aki teljesen más – hogy Kosztát idézzem – miliőből jött, BEK-győzelemmel a tarsolyában, ám neki is sikerült megbuknia – ráadásul kétszer."
„Idehoztak egy olyan edzőt, akinek fogalma sincs a magyar futballmiliőről."

„Nem tagadom, elszomorít, amikor azt látom, több klubnál inkább a külföldi trénerekben bíznak, és nem azokban a szakemberekben, akik jól ismerik a hazai viszonyokat."

Két ember, két nyilatkozat, gyakorlatilag egy vélemény, mely kimondva-kimondatlanul most éppen Paulo Sousa, a Videoton portugál vezetőedzője ellen irányul. Az elsőt Koszta János, a Videotonnal UEFA-kupa-döntőt játszott, a Váccal bajnoki címet szerzett kapus mondta az egyik internetes portálon, a másodikat pedig Détári Lajos, a nyolcvanas évek talán legnagyobb magyar klasszisa a sportnapilapban.

Megmondom őszintén, régóta zavarnak azok a megnyilvánulások, amikor a magyar futballban évtizedek óta tevékenykedő (szak)emberek valami elképesztő gőggel és kárörömmel nyilvánulnak meg, mikor egy idegen országból érkező edzőt kell kritizálni.

Tény, kevés olyan külföldi szakembert lehetne felsorolni, aki maradandót alkotott határainkon belül. Koszta becsületére váljék, hogy kettőt azért megnevezett: „...Martti Kuuselán és Henk ten Catén kívül Magyarországon külföldi edző még nem ért el semmit." Pedig dolgozott itt egy Jenei Imre is, aki teljesen más – hogy Kosztát idézzem – mi-
liőből jött, BEK-győzelemmel a tarsolyában, ám neki is sikerült megbuknia – ráadásul kétszer, egyszer a Vidi, másodszor a válogatott kispadján.

Az sem vita tárgya, hogy az utóbbi években nálunk megfordult külföldiek a kispadon vagy egykori világklasszis játékosok voltak komoly edzői múlt nélkül (Lothar Matthäus, Erwin Koeman vagy az aktuális célpont, Paulo Sousa), vagy ugyanolyan névtelenek, mint a magyarok. Mert ne legyen illúziója egyik honi trénernek sem, mikor külföldön egy csapat vezetőedzőt keres, nem közülük válogatnak a tulajdonosok.

Mikor ilyen véleményeket olvasok, mindig elgondolkodom, mert sosem értettem, miért lenne attól jobb egy magyar edző, ha a külföldinek sem megy. Az én olvasatomban ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy éppenséggel az általuk oly gyakran emlegetett magyar közeggel – amúgy is régen rossz, ha ilyen létezik – van a baj, amit viszont nem Matthäusok, Koemanok és Sousák teremtettek, hanem éppenséggel Détárik, Koszták, s az összes olyan edző, aki az elmúlt évtizedekben megfordult a labdarúgásunkban...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fog még fájni

Ha az olaj- és benzinszag eladhatóvá vált, az ágytál sem okoz gondot majd annak, akinek a hivatásává… Tovább olvasom