Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Magánálom

Ám többségüknek még mindig van egy álma...


Sajátos, ám mégis tipikus emberi reflex az év végi mérlegkészítés igénye. A számunkra kimért idő végessége inspirál minket erre. A közösségi és személyes létükkel való szembenézést ösztönzi Jézus születésének ünnepe is, amikor egyéni újjászületésünkre is felhívást kapunk. Ám ez az imperatívusz bennünk mégis leginkább elsikkad. A hétköznapok hordaléka temeti be.

A napokban jelent meg a magyarok elégedettségét vizsgáló adatsor. Ebből az tűnik ki, hogy az 1946–64 között születettek, „a rendszerváltók nemzedéke" ma a leginkább elégedetlen magyar honunkban. Nem véletlenül: ők várták a legtöbbet az új Magyarországtól, ezért nekik kellett a legnagyobbat is csalódniuk. Ám többségüknek még mindig van egy álma...

„Van egy álmom" – mondta el vagy tucatszor ötven éve, 1963. augusztus 28-án – akkoriban születtem – Martin Luther King a világ egyik leghíresebb beszédében.

„Nem, nem vagyunk elégedettek, és nem is leszünk azok egészen addig, amíg az igazság úgy nem zúdul alá, mint a vizek, s a jogosság, mint a hatalmas áradat" – fogalmazott a fekete lelkész. Szavai új irányokba mozdították el Amerikát

Nekem is van egy álmom arról, hogy a magyar jelző egyszer majd nem a másikhoz képesti elhatárolódást, vagy a silány áruk igaz érzelmekre alapozó kereskedelmi marketingtrükkjét, netán érveket helyettesítő, s a gyűlölet magvait szertehintő Cipolla-varázsigét hordoz, vagy csak szavazatmaximáló polkorrekt, álszent duma marad, hanem összetartozásunk egyértelmű el- és felemelő kifejezője lesz.

Van egy álmom arról is, hogy a szolidaritást majd nem a Blahán osztott ingyengulyásért odaálló sor hosszában mérjük és értelmezzük, s egyben lelkiismeretünk elaltatására használjuk, hanem egyre többen a másik felé gondolkodás nélkül kinyújtott kezet értjük majd alatta.

Van egy álmom arról, hogy a verseny és a pályázat nem púder marad a cinkelt lapokkal a közös kasszát fosztogatók vastag bőrén, hanem a legrátermettebbek, az igazán kreatívok, a közt valóban gyarapítók sikereinek terepévé és boldogulásuk eszközévé válik.

Van egy álmom még arról is, hogy a mediális közbeszéd nem a hatalmi szándékokat elfedő, kiskorúaknak címzett üveggyöngyszórás, vagy szórakoztatásnak hazudott, öncélú gegkupac lesz, hanem végre majd a hozzáértő, dolgozó nép okos gyülekezetében hányhatjuk-vethetjük meg száz bajunk.

Aztán lenne még egy álmom a King-féle szabadság és jogosság hazai kiáradásáról is... „Egy napon minden völgy fölemelkedik, minden hegy és halom lesüllyed, az egyenetlen egyenessé lesz és a dombvidék síksággá."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszas

Tudták, minden fillérre szükségük van: arra a húsz forintra is, ami föle volt a háromezernek. Tovább olvasom