Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Maffiakormány, politikusbűnözők, avagy hogyan faragnak bohócot belőlünk a pártok?

Nem lehet nem észrevenni, mennyire más politikai kávéház működött már négy évvel ezelőtt is Szlovákiában.

Újra itt van, újra itt van, no nem Illésék nagy csapata, hanem a választási kampány. Már tavaly ősz elején lehetett olvasni elemzéseket arról, hogy a rendszerváltás óta eltelt évek legdurvább kampányára számíthatunk. Bár nehéz ezzel a tételmondattal vitatkozni – mindig van lejjebb -, rögtön tegyük hozzá: 2002 óta a velősen rövid, már-már alpári szintet megütő szlogenek játsszák a főszerepet Magyarországon.

Az igazán nagy kérdés számomra mégis az: miért nem sikerül(t) legalább apró lépéseket tenni az értelmes választási közbeszéd irányába? Miért csak negatív üzenetek játsszák a főszerepet? Aztán meg politikusaink mernek csodálkozni a legjobban, hogy búval baszott a magyar.

Az MSZP Orbán Viktor, Simicska Lajos és a maffiakormány nagy plakátra rajzolt photoshopjával durrantotta el a választási rajtpisztolyt – maga a látvány egyébként általános iskola hatodik osztályában talán jó lenne gyenge hármasra, pedig biztos sokat fizettek érte - , mire a másik oldal politikusbűnözőkkel (Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy) és egy bohóccal kontrázott. (Azt talán a Fidesz szavazó kiborgjai sem gondolják komolyan, hogy a főként nyugdíjasokból verbuvált Civil Összefogás Fóruma önerejéből kifizessen kétmillió forint értékű egész oldalas hirdetéseket a napilapokban.)

Ebben a kontextusban érdekes megnézni, hogy Szlovákiában milyen plakátokkal ragasztják tele a településeket választásokkor, az ottani kampányguruk milyen üzenetekkel operálnak. Nézzünk néhányat a 2010 helyhatósági választások idejéből: "Akikre építhetünk", "A jövő azoké, akik olyanná teszik, mint amilyennek megálmodták", "A lehetőségek évtizede", "Hiányolja a játszótereket és parkokat Pozsonyból?". A legdurvább odaszólogatás inkább vicces, mintsem sértő: "A rokonszenves kommunista veszélyesebb, mint az ellenszenves".

Oké, önkormányzati választások plakátjairól beszélünk, de akkor is nem lehet nem észrevenni, mennyire más politikai kávéház működött már négy évvel ezelőtt is Szlovákiában.

Annál a szomszédunknál, melynek múltján előszeretettel élcelődünk, holott érdemes volna talán végre a jelenben élni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhat éves

Kereshetné a saját útját, építhetné a saját személyiségét – ha volna rá ideje. Tovább olvasom