Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Made in USA

Sajátos Facebook-oldallal reagált egy vélhetően republikánus szavazó a választás végkimenetelére: külön oldalt hozott létre „Nem fogok az USA-ban élni Obama diktátor alatt" néven. Az indoklásban kifejti, Barack Obama elcsalta a választásokat, ő pedig nem fog egy marxista diktátort támogatni. Inkább „egy szabad országba költözök, mert az amerikai halott". Az illusztráció tapétaegyszerűségű: Obama fotóit kommunista jelképek elé montírozta. Tegnap napközben 277-en kedvelték az oldalt – a határrendészet készülhet az amerikai menekülthullámra.

Nem vigaszként mondom az elszánt republikánus barátunknak, de jobb, ha tudja: déjá vu érzésünk van nekünk itt, kilencórányi repülőútra az ő „halott" hazájától. Obama ugyanis egy olyan állam fehér színű házában sétáltatta négy évig (s fogja még újabb négy évig) a kutyáját, ahol a politikai élet annyira megosztott, hogy nehéz elképzelni a pártok bármiféle, nagy ívű kompromisszumát. Ezzel meg a kutya szobatisztaságával lesz a legnagyobb gondja a régi-új elnöknek.

Hogy értsük: a jobbszélre sodródott republikánusok semmiféle adóemeléshez nem hajlandók a nevüket adni, a demokraták pedig a szociális kiadásokból nem engednek. Márpedig a változatlanul fele-fele arányban megosztott kongresszusban egyik párt sem tudja a másikra kényszeríteni az akaratát. Az amerikai kormányzatot ugyanis úgy tervezték, hogy senki ne diktálhasson, a kompromisszumkényszer a rendszerbe van építve. Ezért baj, hogy a pártok nézetei ennyire eltávolodtak egymástól.
Hallottunk már ilyet. Meg olyat is, amit az amerikai kampánykönyvekben nem fognak aranybetűkkel szedni: a 2012-es politikai hirdetések tele voltak csúsztató vagy szimplán hazug állításokkal, a jelöltek pedig meglehetősen könnyedén vették a saját korábbi ígéreteiket, illetve állításaikat is.
Olyat azonban még nem nagyon láttunk itthon – persze lehet, Obamából is a pezsgő beszélt odaát –, hogy „kemény csatát vívtunk, de csak azért, mert nagyon szeretjük ezt az országot, és aggódunk a jövőjéért". Meg olyat sem, amit Romney krisztusi alázattal átitatva mondott: imádkozni fog Obamáért, hogy jó elnöke legyen Amerikának. A hab a tortán mégis az a szirupos monológ, amelyet még Steven Spielberg is a felére kurtítana az Obama-filmje végén: „Mindegy, hogy rám szavaztak vagy sem, én meghallgattam önöket, s ettől leszek jobb elnökük. (...) Most rajtunk a sor. Közösen kell dolgoznunk azért, hogy céljainkat elérhessük. (...) Az elkövetkezendő hetekben Romney kormányzóval is tárgyalni fogok, megbeszéljük, hogyan haladhatna előre az ország."

Jézusom! Előre szólok a két év múlva Amerikából importálandó kampányszakembereknek, hogy ezekkel a szirupos dolgokkal nálunk ne próbálkozzanak. A magyar demokrácia már csak mosolyog az ilyenen. A facebookos republikánus persze kereshet szabad országot magának a „H" betűnél; ő tudja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adós, (ne) fizess!

Tovább olvasom